Línia fortificada XV Cos d'Exèrcit Les trinxeres que van salvar vides Bookmark and Share
Fonts consultades
- Hemeroteca Diari de Tarragona
- Informació pròpia diarideguerra.com

Un grup d'historiadors aficionats va presentar l'any 2006 la descoberta de les restes de la línia fortificada construida pel XV Cos d'Exèrcit republicà, comandat pel comandant Manuel Tagüeña, a partir del mes d'agost de 1938 als termes municipals de la Fatarella i Ascó, a la Terra Alta i Ribera d'Ebre. L'espai consta de 10 nius de metralladora, trinxeres, refugis, pous de tirador i barraques de pedra de seca escampats per la serra de la Fatarella.

Després d'una setmana d'atacs virulents amb l'objectiu de conquerir Gandesa, l'Exèrcit de l'Ebre, sota el comandament del coronel Juan Modesto, va emetre una ordre d'operacions on va anunciar la necessitat de fortificar tot el terreny conquerit des del riu Ebre i fins a les portes de Gandesa. L'objectiu era "continuar les accions ofensives en forma limitada per a millorar les posicions actuals aprofitant circumstàncies favorables. Defensar el terreny conquistat, desgastar a l'enemic a través d'aquesta defensiva enèrgica i retenir a les forces contràries amb freqüents accions locals". Franco necessitaria més de tres llargs mesos per a superar aquesta xarxa defensiva teixida pels enginyers republicans amb un cost en vides enorme.

La línia de búnquers va permetre la retirada tranquil.la, ordenada i planificada de l'exèrcit republicà entre els dies 10 i 15 de novembre de 1938, evitant, per tant, la pèrdua de centenars de vides.

Les restes de la línia fortificada es va poder descobrir després que el grup d'historiadors van aconseguir l'any 2005 a l'Arxiu Militar d'Àvila un document excepcional del cos expedicionari de l'Itàlia feixista, el Corpo di Truppe Volontarie (CTV). Era un estudi detallat d'una fortificacions anomenades pels italians com a 'Campo Trincerato di Fatarella'. Aquesta troballa juntament amb la utilització de cartografia antiga i moderna va permetre recuperar les restes de la línia. Els investigadors també van recuperar unes imatges fotogràfiques de gran qualitat realitzades per militars italians un cop els franquistes van guanyar la batalla de l'Ebre. A partir de la troballa dels mapes, els historiadors van decidir desplaçar-se fins a la Fatarella, Ascó i Riba-roja i, resseguint les indicacions dels mapes, van buscar un a un els búnquers i les fortificacions. Moltes de les edificacions estaven completament destruïdes o enterrades.


Els descobridors de les restes es van agrupar en una associació, anomenada Associació per l'Estudi del Patrimoni Arqueológic i Històric de les Terres de l'Ebre, Lo Riu. L'entitat organitza amb cita prèvia visites guiades a la línia, que han estat recentment senyalitzades per l'entitat. Més informació als telèfons 646925114 i 977413423.