Centre d’interpretació '115 Dies' Un museu per entendre la batalla Bookmark and Share
Fonts consultades
- Hemeroteca Diari de Tarragona
- Informació pròpia diarideguerra.com

El 25 de juliol de 2008, 70 anys després de l’inici de la batalla de l’Ebre, el president del govern de Catalunya, José Montilla, inaugurà a Corbera d’Ebre el centre d’interpretació 115 Dies, la peça central de la xarxa de museus de la Batalla de l’Ebre que desenvolupa el Consorci Memorial Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe).

 

115 dies van ser els dies que va durar la batalla, de 25 de juliol al 16 de novembre de 1938. D’aquesta manera, el museu mostra el desenvolupament de la batalla de l’Ebre i ofereix al visitant una visió completa del conflicte bèl·lic i polític. Per a fer-ho, el museu es nodreix de material bèl·lic, objectes personals dels soldats, escenografies de la vida dels soldats, pantalles tàctils i audiovisuals.

 

L’exposició consta de set àmbits: 

"La nit de Sant Jaume" és l’àmbit que introdueix l’exposició, on es pretén transportar el visitant als escenaris de la batalla a través de les sensacions. 

"El pas del riu" mostra els primers dies del conflicte i explica els objectius que tenia cadascun dels exèrcits enfrontats. 

"Els preparatius de l’ofensiva" i "115 dies de combats" expliquen el decurs de la batalla, les ofensives i les contraofensives, tenint en compte els factors militars, humans, polítics, estratègics i territorials. 

"El darrer dia" és un espai de reflexió sobre el final de la batalla i la derrota de la República, però també mostra les conseqüències que van patir els homes i les dones que van haver d’abandonar la seva terra, per als quals es va iniciar un llarg temps de foscor i penúria. 

"La terra ferida" i "fer memòria, fer futur" són àmbits de reflexió, de recuperació de la memòria històrica i reconciliació amb el nostre passat. Un emotiu audiovisual clou l’exposició on diversos veïns de Corbera d’Ebre recorden les seves vivències durant l’enfrontament, quan ells eren infants o adolescents i narren com van poder sobreviure en una comarca amb pobles destruïts, camps arrasats i plens de cadàvers, i gairebé res per a menjar. El president Montilla i el seu conseller d’Interior, Joan Saura, van presenciar el document en silenci.

 

Montilla: ‘El record no implica la rancúnia’

 

Un cop finalitzada la visita i durant el torn de parlaments, Montilla definí el museu com un «espai de memòria i de record, un deure moral i cívic. El record no implica la rancúnia; voler imposar l’oblit sí que alimenta el ressentiment». Per al president, «conèixer el que fou aquell horror ajuda a fer el camí per no repetir-lo». El conseller d’Interior, Joan Saura, al seu torn, definí el museu de «fantàstic» i recordà que el seu objectiu no és atiar la rancúnia o la revenja, «sinó reclamar la vigència de la democràcia». L’alcalde de Corbera, Sebastià Frixach, es felicità per la inauguració del museu, «un dia històric per a Corbera», i manifestà la seva esperança que «sigui útil per tancar ferides».

 

Actualment, el centre 115 Dies és el museu més visitat de la xarxa de museus de la batalla de l’Ebre. La seva visita és molt recomanable abans d’iniciar una ruta pels diversos espais històrics existents a les comarques de la Terra Alta i Ribera d’Ebre.