Vilalba, el destí dels requetés La lluita religiosa Bookmark and Share
Fonts consultades
- Hemeroteca Diari de Tarragona
- Informació pròpia diarideguerra.com

El 28 de juliol de 1938, els 850 homes del Terç de Requetés de Nostre Senyora de Montserrat arribaven amb urgència d'Extremadura en vagons de bestiar a Vilalba dels Arcs. Franco els encomanava la defensa del poble. Durant tres dies i tres nits rebutjarien els atacs furibunds de l'exèrcit republicà fins el 2 d’agost. Setmanes després, el 19 d'agost, es llençarien contra les posicions republicanes parapetades al seu davant, a la cota 481, en un atac on no van la cobertura suficient. Fou una carnisseria. Al final de conflicte, només 109 requetés restarien en peu de guerra.

Vilalba dels Arcs es juntament amb el petit poble aragonès de Codo els dos pobles ‘màrtirs’ dels requetés catalans, els dos pobles on van patir el major nombre de baixes en uns enfrontaments, en alguns casos, heroics i suïcides. A Vilalba dels Arcs encara avui són nombrosos els espais que ens recorden la guerra i la presència dels requetés.

El museu de Casa Coll

Els requetés catalans disposen al poble d’un museu, l’únic d’aquesta unitat militar i l’únic a les Terres de l’Ebre dedicat a una única unitat. El museu està ubicat al pis superior de la casa noble de Casa Coll i fou inaugurat l’any 2001. L'exposició permanent sobre el requetés és molt completa. Mostra imatges dels fronts de guerra on va lluitar el Terç entre 1937 i 1939, documentació i utensilis personals d'alguns dels seus membres, peces d'artilleria, uniformes, quadres al·legòrics, estendards, insígnies i panells explicatius amb la història de l'agrupació i el llistat dels combatents caiguts en els diferents fronts de la guerra civil (320 d'un total de 2.000 allistats).Tanca la mostra una petita capella presidida per una imatge de la Verge de Montserrat i una biblioteca amb documentació exclusiva del Terç. El museu obre prèvia reserva.

El via crucis de Quatre Camins

El segon gran espai vinculat a la memòria dels requetés són els dos monuments aixecats en memòria dels soldats del terç caiguts al front de Quatre Camins, a l’entrada del poble. En aquest espai, la Germandat del Terç de Requetés de Nostre Senyora de Montserrat erigí un monument en forma creu a la línia defensiva dels requetés -Quatre Camins/Cota 427- i un altre, a la línia ofensiva de les brigades republicanes -Punt Targa/Cota 481-. Els dos monuments estan units per un camí d’un centenar de metres, que creua la carretera entre Vilalba dels Arcs i la Fatarella. El camí està flanquejat per monòlits amb el nom esculpits dels requetés abatuts en aquest front de guerra. La Germandat del Terç considera el camí un via crucis que uneix els dos monuments, construïts en època franquista com a mostra de reconciliació entre els combatents dels dos exèrcits. Actualment, l’espai històric està envoltat d’aerogeneradors que distorsionen notablement la integritat d’aquest antic camp de batalla.

La Germandat del Terç de Requetès de Nostre Senyora de Montserrat, s'encarrega del manteniment del museu de l'agrupació militar i de l’espai històric del via crucis. La germandat, a més, organitza un cop cada dos anys una trobada a Vilalba dels Arcs per a retre homenatge als caiguts. Aquest mateix acte també es celebra un cop cada dos anys a la població aragonesa de Codo.