La sínia d'Inça El descans dels Lincoln Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Enfilant el camí de la vall de Canelles, al terme de Corbera d'Ebre, direcció a Vilalba dels Arcs, s'ubica al costat del mateix camí, a l'esquerre, una sínia en gran estat de conservació. La sínia de l'Inça, s'anomena així, és la protagonista d'una de les centenars d'imatges de la Unitat Fotogràfica de la XV Brigada Internacional. En aquesta imatge, presa a finals de març de 1938, s'observen diversos brigadistes de la XV BI que s'estan rentant aprofitant l'aigua de la sínia. Estudiosos locals de Corbera d'Ebre asseguren també que un veí del poble fou cridat pels brigadistes a afaitar diversos dels soldats, que anaven bruts i lluïen llargues barbes, afegeixen aquestes fonts.

La XV BI va traslladar el campament que tenien establert dies enrere al terme de Batea fins a la vall de Canelles el 27 de març. En aquesta zona hi van romandre tres dies, fins el 30 de març, quan van tornar a Batea per enfrontar-se a l'ofensiva franquista.

La Unitat Fotogràfica va realitzat altres fotografies del campament, entre elles d'un mas convertit en lloc de comandament i imatges de l'anada al front dels soldats, a peu, pel mateix camí de la vall.

La sínia és manté gairebé inalterable. Malgrat el seu interès històric, cap senyalització indica l'existència de l'antic campament brigadista en aquesta indret.

La sínia de l'Inça és dels punts de major interès dins la ruta del batalló Lincoln-Washington durant els mesos de març i abril de 1938 a la Terra Alta. A causa de l'avanç imparable de les unitats franquista, el batalló va perdre molts homes i va desaparèixer com a tal en una fugida desesperada camí del riu Ebre.

Durant la batalla de l'Ebre, la vall de Canelles fou objecte de durs combats durant la tercera contraofensiva franquista que va culminar amb la conquesta del poble de Corbera d'Ebre el 4 de setembre.