Centre d'Interpretació 'Soldats a les Trinxeres' La vida al front de guerra Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

El dia 9 d’agost de 2008, dins els actes de celebració del 70è aniversari de la batalla de l’Ebre, el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (Comebe) inaugurà a Vilalba dels Arcs un nou centre d’interpretació sobre el conflicte, en aquest cas dedicat a la vida dels soldats a les trinxeres, la clau de l’eficient sistema defensiu republicà.

Anomenat precisament ‘Soldats a les Trinxeres’, el museu es divideix en dos àmbits, la tasca militar del soldat i la vida personal d’aquell mateix soldat durant tot el dia. Per explicar-ho, el centre d’interpretació utilitza plafons explicatius, una petita exposició d’objectes emprats pels soldats, i les vivències narrades en vídeo de diversos supervivents, entre altres elements.

En el primer àmbit, la tasca militar, s’explica el dia a dia de la batalla, dels combats, de la construcció de les trinxeres i de la xarxa que van crear, sobretot les tropes republicanes, a més de la importància de la vigilància, ja que entre els combats podien passar hores o dies.
A l’àmbit de la vida personal es retrata la vida quotidiana, la higiene personal, com menjaven, bevien, dormien i fumaven. Uns dels aspectes destacables de les persones que van lluitar van ser la religió i l’escriptura, aquesta última era l’única activitat que permetia als soldats comunicar-se amb els persones estimats.

El museu també ofereix una explicació minuciosa a través d’una pantalla interactiva del complex de trinxeres dels Barrancs, ubicat a pocs quilòmetres del poble de Vilalba dels Arcs.

El museu, d’escenografia modesta en comparació en altres de la mateixa xarxa, s’ubica a la primera planta del casal municipal el Rossinyol. Actualment està tancat al públic i només es pot visitar mitjançant reserva telefònica als telèfons, 977.42.15.28 i 616.936.052.