Cota 402 La petjada de la 35ena Divisió Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra (A.Caralt).‘Puesto de Mando de la División: A partir de las cinco horas de mañana dia veintiocho del actual, en la cota 402, junto al camino de Villalba de los Arcos a Corbera, aproximadamente a dos kilómetres de este último pueblo’ (Ordre d’Operacions núm. 4 del cap d’estat major de la 35ena divisió). El 28 de juliol de 1938, quatre dies després de l’inici de l’ofensiva de l’Ebre, la 35ena Divisió Republicana va decidir instal·lar el seu nou lloc de comandament a la Cota 402, un turó situat al costat del cementiri de Corbera d’Ebre i a poc més d’un quilòmetre del nucli urbà amb una panoràmica extraordinària de la plana de Gandesa. La divisió estava formada per les mítiques XI, XIII i XV Brigades Internacionals, forces d’elit que havien assumit l’atac principal del XV Cos d’Exèrcit, al qual pertanyien.

Des d’aquest punt avançat, el comandament de la divisió, Pedro Mateo Merino, va dirigir les seves tropes durant l’ofensiva llençada el matí de l’1 de l’agost per conquerir Gandesa, un objectiu mai assolit. Després d’una lluita ferotge, els internacionals serien rellevats el 6 d’agost i ocuparien el seu lloc la 27 Divisió. La Cota 402, envoltada de dos perímetres de trinxeres, continuaria esdevenint un lloc clau per a les forces republicanes fins que fou conquerida pels franquistes el 3 de setembre, un dia abans d’entrar a Corbera d’Ebre. Un cop conquerida, els franquistes també haurien utilitzat l’espai els següents dies en les seves ofensives per reconquerir el terreny perdut al marg dret del riu Ebre.

A partir de llavors, l’oblit. «El lloc de comandament fou intensament bombardejat i la vegetació existent, pràcticament, va desaparèixer», explica a Diari de Guerra, Pere Sanz. Avui tots els pins que poblen l’espai no superen els 70 anys. L’espès sotabosc va cobrir les línies de trinxeres existents i la vàlua històrica de la Cota 402, malgrat ser coneguda pels experts, va romandre amagada.

Associació Cota 402
No ha estat fins ara, 74 anys després d’aquells fets, que un grup d’experts i aficionats de la batalla de l’Ebre, agrupats en l’associació Cota 402, formada actualment per una quinzena de membres,han iniciat un ambiciós projecte de recuperació de l’espai històric. El seu objectiu és rehabilitar completament els elements de l’antic lloc de comandament -trinxeres, barraques i observatoris-, senyalitzar-los i promocionar-los mitjançant les visites guiades com un nou actiu turístic i cultural. Durant les últimes setmanes, els membres de l’associació han redescobert, primer manualment, i posteriorment amb l’ajuda de maquinària la línia de trinxeres que defensava la cota.

El projecte està dirigit per l’arqueòleg Pere Rams i disposa de tots els permisos administratius. Durant els treballs de recuperació s’han trobat nombroses llaunes de conserva de l’època, bales, restes de bombes i d’una emissora de radiotelèfon. El col·leccionista Pere Sanz i l’historiador Francisco Cabrera Castillo, membres de la junta, encapçalen el projecte de recuperació. L’historiador entén que la «desídia de les autoritats i els particulars» han propiciat l’abandonament del lloc durant dècades i apunta que l’associació està assumint amb fons propis tota la tasca de recuperació.

La néta de Pedro Mateo Merino
L’espai rehabilitat de la Cota 402 s’inaugurarà el cap de setmana del 25 i 26 d’agost en el marc de les jornades de recreació històrica que s’organitzen a Corbera els últims anys. L’organització espera la presència de la néta i altres familiars de Mateo Merino, que rebran una placa commemorativa de l’esdeveniment. Pere Sanz, al seu torn, museïtzarà l’espai amb part del seu extraordinari fons. Les jornades inclouran, a banda, diverses xerrades temàtiques, una de les quals oferta per Cabrera Castillo sobre els primers dies de l’ofensiva de l’Ebre i la importància del lloc de comandament,