IV de Navarra al Coll de Bot Cubs de granit als caiguts Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra (A.Caralt).-El municipi de Prat de Comte (Terra Alta) acull en perfecte estat de conservació un monument erigit per la IV Divisió de Navarra, una de les formacions d'elit de l'exercit franquista durant la guerra civil. El monument està ubicat al Coll de Bot, en una corva tancada de la carretera TV-3301 que uneix Prat de Comte i Bot, concretament al quilòmetre 8,4. El monument està format per quatre cubs de granit disposats l'un sobre l'altre. Als dos superiors hi ha gravada una creu, i als dos inferiors hi ha gravada una inscripció: 'La IV División Navarra a sus caídos en esta zona 1936-1939'. A peus del monument està clavada al terra una placa de record al soldat Javier Barreiro Bengoa, desaparegut a Prat de Comte el 28 de juliol de 1936.

Segons la fitxa de l'espai inclosa en el Cens de Simbologia Franquista de Catalunya elaborat per la Generalitat, a conseqüència de la Batalla de l'Ebre, la IV División de Navarra va patir les següents baixes, que corresponen a més d'un 50% d'una Divisió: Caps i oficials: 50 morts i 241 ferits, suboficials: 34 morts i 405 ferits, tropa: 770 morts i 5.185 ferits. El total de baixes s'elevà a 834 morts i 5.837 ferits.

Així, i segos el mateix cens, el monòlit de Prat de Compte recorda els caiguts a les alçades situades al nord-est de la Venda de Mateu, al Vèrtex de la Tosa, la Mola d'Encanar i l'alçada de La Molleta, que van establir la comunicació a Gandesa des de Xerta per carretera el 31 de juliol del 1938. Així mateix, també honora els morts en la recuperació de la cota 322 i en l'avenç des d'aquesta situació fins la riba dreta del riu Canaletes, amb l'ocupació també de la cota 282, cota 300 i les alçades del Sud del camí de Prat de Comte a Benifallet, creant-se una zona de seguretat per l'est, a la carretera de Gandesa a Tortosa, i garantint la cruïlla de Venta Mateu. A més, recorda les pèrdues que es van produir al massís de la Magdalena, a les jornades en què van conquerir les cotes 602, l'alçada assenyalada amb el número 30 de la panoràmica 7, les cotes 671, 705 i 698, i referent al sector de Mequinença, al Vèrtex Rodas, alt dels Autos, Marías, barrancs de Valdeganada i Valdecanamà. Finalment, rememora els morts a la conquesta de l'ermita de Santa Magdalena efectuada pels Batallons B de Melilla i les Navas.

La IV Divisió de Navarra, que abans havia rebut el nom de IV Brigada de Navarra, fou una de les divisions franquistes més importants, ja que va participar molt activament en les grans batalles de la Guerra Civil: Brunete, Terol-Alfambra, Aragó, Maestrat, Llevant, Ebre i Catalunya.

De forma resumida, i segons el relat d'un component de la IV División de Navarra a la Batalla de l'Ebre, la participació d'aquesta va passar per les següents fases:

-Relleu i marxa ràpida cap a Ulldecona (25-26 de juliol).
-Modificat el pla anterior, trasllat a Prat de Comte, per tal d'actuar en la recuperació de la serra de Pàndols.
-Posteriorment, presa de contacte amb l'exèrcit republicà el 27 de juliol, i actuació a la zona de Canaletes del 27 de juliol al 8 d'agost.
-Batalles de Pàndols del 10 al 15 d'agost i combats en aquest front, ja estabilitzat, entre el 15 i el 31 d'agost.
-Finalment, actuació a la zona de Vilalba dels Arcs entre l'1 de setembre i el 16 de novembre.

La IV Divisió de Navarra, que abans havia rebut el nom de IV Brigada de Navarra, fou una de les divisions franquistes més importants, ja que va participar molt activament en les grans batalles de la Guerra Civil: Brunete, Terol-Alfambra, Aragó, Maestrat, Llevant, Ebre i Catalunya.

A Catalunya, Diari de Guerra ha identificat dos monuments de la IV Divisió de Navarra idèntics, a la serra de la Fatarella (Terra Alta) i al Coll de Belitres de Portbou (Empordà).