Coll de Moro El cau de Franco Bookmark and Share
Fonts consultades
- Hemeroteca Diari de Tarragona
- Informació pròpia diarideguerra.com

Ubicat a pocs quilòmetres de Gandesa, sobre un turo que domina l’entorn, s’alça el monument franquista de Coll de Moro, espai on el general Franco establí el seu lloc de comandament durant la batalla de l’Ebre, a l’estiu i tardor de 1938. El general va arribar al front de l’Ebre el dia 30 de juliol de 1938 i tornà repetidament fins a la retirada total de les tropes republicanes al marge esquerre de l’Ebre.

L’any 1953, en motiu del XV aniversari de la batalla, la Diputació de Tarragona aixecà un monòlit d’homenatge ‘al caudillo de España’. La celebració, organitzada el dia 2 de setembre sota la presidència del secretari general del Movimiento Nacional, Raimundo Fernández Cuesta, aplegà a prop de 3.000 persones amb la destacada presència d’un miler de membres del Frente de Juventudes, organització juvenil del Movimiento.

El monument té una alçada de 5 metres amb l’escut de l’Espanya franquista a la seva part superior. A la base del monument s’hi col•locà una placa amb la següent inscripció. ‘La provincia de Tarragona al Caudillo de España, Francisco Franco Bahamonde. Generalísimo de los Ejércitos, que dirigió desde este lugar la gran batalla del Ebro. 2 de septiembre de 1938 - 2 de septiembre de 1953’. També hi figurava l’escut de la Diputació de Tarragona i l’emblema del moviment amb el jou i les fletxes. A la crònica de l’època es relata que l’entorn no es va modificar i que, per tant, encara era visible una trinxera amb el seu niu de metralladores, les restes de la qual encara avui són visibles.

57 anys després de la inauguració, el manteniment de l’espai històric és lamentable. La zona està bruta,plena de brossa,no està museïtzada ni senyalitzada. A més,desenes de pintades de tot tipus cobreixen el monument.

Malgrat la degradació del monument, el seu entorn més immediat, i sobretot la panoràmica dels diversos flancs del front defensiu republicà durant la batalla de l’Ebre es manté en molt bon estat. Les serres de Pàndols i Cavalls es mantenen inalterables mentre que la serra de la Fatarella, malauradament, s’està cobrint d’aerogeneradors, fet que desvirtua notablement aquest històric camp de batalla.

Els accessos al mateix espai de Coll de Moro també han estat modificats. L’antic sinuós tram de la carretera N-420 que ascendeix al turó encara existeix però pràcticament no s’utilitza després de la construcció d’una variant que viatja a molt poca distància de l’espai històric. Des d’aquesta variant, situada en el tram de la N-420 entre Gandesa i la intersecció amb la carretera C221 a Batea, neix un accés fins a l’antiga carretera de coll de Moro. Des d’aquesta carretera s’accedeix al monòlit a través d’una pista asfaltada.