Centre ‘Internacionals a l’Ebre’ El preludi d’una guerra mundial Bookmark and Share
Fonts consultades
- Hemeroteca Diari de Tarragona
- Informació pròpia diarideguerra.com

El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre (Comebe), inaugurà el mes de març de 2010 un nou centre d’interpretació temàtic sobre la batalla de l’Ebre. Ubicat en un edifici de nova construcció al municipi de la Fatarella (Terra Alta), el centre ‘Internacionals a l’Ebre’ està dedicat a la participació internacional a la batalla de l’Ebre i a la relació entre la guerra civil espanyola i el context internacional del segle XX.
Lluny de l'exhibició d'armes, munició i objectes bèl•lics, ‘Internacionals a l'Ebre’ mostra de forma didàctica la complexa intervenció de soldats d'arreu del món a la guerra civil espanyola, i concretament a la batalla de l'Ebre. L'espai expositiu es nodreix de mapes, imatges de l'època, explicacions curtes i concises, i material audiovisual d'alta qualitat per explicar la participació internacional en els dos bàndols enfrontats. Inclou material fotogràfic d'una trentena d'arxius i fons documentals.

Mitjançant plafons, imatges de líders polítics i banderes, la primera àrea recorda l'ajuda rebuda pels franquistes de l'Alemanya nazi, la Itàlia de Mussolini i Portugal; i el suport de la Unió Soviètica i Mèxic al govern republicà. També s'explica el paper ambigu de les potències occidentals, França i Gran Bretanya. A continuació, es descriu com l'aixecament militar franquista provocà la demanda d'ajut i la ràpida internacionalització del conflicte. L'ajuda, no sempre equitativa, va ser d'especial rellevància amb la batalla de l'Ebre.

En l’espai central del museu, es detalla, entre d'altres, el paper de la Legió Còndor alemanya i dels Corpo Truppe Volontarie (CTV) italians per una banda, i de les brigades internacionals antifeixistes per l'altra, on destacaven el batalló nord-americà Lincoln (amb 4.000 voluntaris), el canadencs del Mackenzie-Papineau (amb 1.500), el batalló alemany Thaelmann (entre 3.000 i 6.000) i la brigada italiana Garibaldi (3.000 voluntaris).
A les parets del centre d’interpretació, oposades entre sí, es ressenya la vida de desenes soldats i civils que van participar en els dos bàndols, entre ells la dels aviadors de la Legió Cóndor, Werner Mölders o Adolf Galland, o la del famós fotògraf de guerra, Robert Capa. Un audiovisual que relata la claudicació dels països occidentals davant Hitler a Munic tanca l'espai expositiu.


Entrevista A.Caralt el 27.03.2010 al Diari de Tarragona a Josep Puiades, veterà de la XI Brigada Internacional de la 35 Divisió
‘Ens enteníem gràcies a un diccionari’

Josep Pujades Cervelló, 'l'oncle cartero', de 91 anys, fou un dels grans protagonistes de la històrica inauguració del centre dedicat als soldats internacionals. Ell i un altre veí són els dos únics supervivents de la Fatarella que van combatre colze a colze en les mateixes unitats que els idealistes brigadistes. Enrolat l'any 1937, Pujades ingressà a la XI Brigada Internacional, formada per soldats de diverses nacionalitats. Ahir recordava al Diari que eren un soldats amables, ben plantats i que es volien fer entendre. «Sempre anaven amb un diccionari, ens anàvem entenent paraula a paraula», relatava ahir. Aquells brigadistes «que van venir a Espanya a ‘luchar por la República’», narrava Pujades, van lluitar amb ell a Terol i també al front de l'Ebre. Quan van ser desmobilitzats, Pujades continuà lluitant en altres unitats republicanes fins al mes de març de 1939. Tornà a casa un Dijous Sant d'aquell any, després que els seus pares donaven per fet que havia mort en combat. «Vaig trobar els meus pares però també un poble desfet». Un veí, amb boina de la Falange, li va dir que aquell dia s'anava a missa. «Haurem d'anar a l’església, a cantar com sempre... aquí no ha passat res».