El Clot dels Aubins a Cervera Martiri dels Carmelites Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra.- El Clot dels Aubins és un indret situat a les afores de la vila de Cervera on el 29 de juliol de 1936 van ser assassinats 12 membres de l'Orde dels Carmelites, que el 28 d'octubre de 2007 van ser beatificats per la Santa Seu. L'Orde estava formada pel beats P. Ángel M. Prat, Eliseu M. Maneus, Anastasi M. Dorca,Eduard M. Serrano, els beats fra Pere M. Ferrer, Andreu M. Solé, Miquel M. Soler, Joan M. Puigmitjà, Pere-Tomàs M. Prat, Eliseu M. Fontdecava, Josep M. Escoto i Elies M. Garre.

En un magnific blog elaborat pel Dr. Josep Maria Montiu i de Nuix, prevere i notari per als màrtirs de la diòcesi de Solsona, es relaten de manera minuciosa els fets, que a continuació es reprodueixen. A Tàrrega hi havia un convent de carmelites que era alhora noviciat i centre d'estudis religiosos. Aquests carmelites ja van sofrir algunes accions anticlericals abans de la guerra, però amb l'arribada d'aquesta van haver d'abandonar el seu convent per anar a refugiar-se en cases amigues de la localitat. Eren el P. Dorca, de la comunitat d'Olot, i els 12 carmelites de la comunitat targuerina --4 sacerdots, 5 clergues amb professió simple, més 1 profés no sacerdot i 2 novicis-. Encara que la situació era preocupant, tenien promesa de les autoritats de què no els passaria res. Però, com que els dies 26 i 27 de juliol van ser incendiats altars i imatges sagrades de la ciutat, els carmelites aconseguiren salconduits per a tots ells menys per al P. Joaquim M. Codinachs, pare carmelita vell i malalt.

Els carmelites, amb els salconduits, es dirigiren cap a l'estació de tren de Tàrrega. A mesura que anaven arribant eren detinguts ja que sembla ser que els salconduits estaven marcats. Així, van aconseguir detenir-ne a 11 d'ells. D'allí els van portar al Comitè local. Faltava el P. Serrano, però van aconseguir detenir-lo a la casa on es trobava. Aleshores pensaren que ja els tenien tots, ja que la comunitat era de 12. Carregaren els 12 carmelites en un camió i anaren cap a Cervera, lliurant-los al Comitè d'aquesta ciutat. Després els portaren al Clot dels Aubins (Cervera), on lligats de 2 en 2 els assassinaren a tots 12. Van ser llançats a un femer, ruixats amb gasolina i totalment cremats. Després, al cafè, els que els assassinaren, explicaren els fets. Digueren que els religiosos es resistiren a què els hi prenguessin el santcrist que portaven i que en donar-los la mort algunes de les víctimes cridaren: "Visca Crist Rei!". També digueren que els carmelites els van dir que els perdonaven. Molta gent va veure en aquells dies com cremaven els 12 carmelites de Tàrrega. Les restes dels màrtirs es troben en l'Església del Carme de Tàrrega. 'Els 12 herois de la fe han estat beatificats a Roma el dia 28-10-2007'. Així finalitza el relat dels fets pel Dr. Josep Maria Montiu i de Nuix

Avui una monòlit amb el nom dels 12 membres de la comunitat recorda l'assassinat massiu. El monòlit està situat en un petit tancat i al costat d'una cabana. En el camí d'accés a l'indret s'hi han col·locat 12 làpides a la roca per a crear un via crucis fins al lloc del martiri. A més, en una de les roques situades en un aquest camí s'hi ha esculpit una Mare de Déu amb el nen Jesús als seus braços. L'espai ha acollit nombrosos actes de record de familiars, fidels i membres de l'Església tot i que també va patir l'atac d'un desconeguts el novembre de 2008 que va provocar nombrosos danys materials. Està situat a peus de la carretera C-25, coneguda com a Eix Tranversal, i s'hi accedeix a través d'un camí que neix de la carretera que uneix Cervera amb Agramunt.

El Memorial Democràtic de la Generalitat hi ha col·locat un panell explicatiu que, tanmateix, no relata els fets del Clots dels Aubins de manera extensa sinó que ho fa de manera puntual. El panell aborda el fenomen de les 'represàlies' dutes a terme a la rereguarda pels anomenats 'incontrolats', es a dir pels assassins de centenars de religiosos durant els primers dies i setmana de guerra civil.

Tanmateix, el panell apunta que a Cervera la persecució va tenir un caràcter essencialment religiós a causa de l'existència d'un comitè extremadament violent. L'onada repressiva va iniciar-se el 23 de juliol de 1936 i es va allargar, s'assegura, fins el gener de 1937. Destaca, a més de la matança dels Carmelites, la matança col·lectiva perpetrada l'octubre de 1936 contra 20 membres de la comunitats de claretians al Mas Claret, una finca situada a 7 quilòmetres de Cervera.