El Liceu Escolar de Lleida L'escola bombardejada Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra.-El mes de setembre de 2006, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Lleida van inaugurar l'escultura que homenatjava el Liceu Escolar de Lleida, l'emblemàtica institució pedagògica impulsada per Frederic Godàs que l'aviació legionària italiana va bombardejar el 2 de novembre de 1937. Una de les bombes va caure en un dels costats a l’edifici, derruint-lo per complert i va provocar la mort de 48 alumnes i alguns professors. Anys després la resta de l’edifici fou enderrocat.

En el mateix espai on s’aixecava l’edifici, es va erigir l’escultura, de 4,9 metres de longitud per 1,7 metres d'alçada. La peça, d’Agustí Ortega, reprodueix una figura humana amb una sola planxa de ferro, material que recorda l'embolcall de les bombes, i que reposa directament sobre el terra: la primor de la planxa, uns 14 mil·límetres, i les ondulacions aplicades sobre la planxa pretenen evocar la lleugeresa d'una fulla caiguda.

El mes de maig de 2010, l’Ajuntament i el Memorial Democràtic de la Generalitat van col·locar un faristol davant de l’antic Liceu Escolar on s’explica la historia de la institució i el bombardeig. Cada any es celebra un homenatge institucional a les víctimes i els supervivents del Liceu Escolar

L'escola innovadora

El Liceu Escolar fou una institució educativa creada pel gran mestre i pedagog Frederic Godàs al 1906, juntament amb altres col·laboradors de gran vàlua personal i professional. Entre ells destacava Antoni Sabater, Victorina Vila, Humbert Torres, Josep Estadella i d’altres.  L’any 1906 es va inaugurar el primer edifici del Liceu, a la casa Albinyana al carrer Cavallers núm. 20. Aquest era un edifici modest. Al 1910 es traslladava al número 42 del mateix carrer. L’esposa del Godàs, Victorina Vila, creava el Col·legi per a noies Minerva. Al 1912 s’inaugurava el nou edifici del Liceu a l’avinguda Blondel. Va ser una mostra gairebé única de l’estil modernista i va contribuir a l’embelliment urbanístic de la ciutat. A l’inaugurar-se aquest edifici, s’hi integraren també les alumnes del col·legi Minerva. El Liceu Escolar va ser la primera escola lleidatana inscrita dins el moviment de l’Escola Nova catalana.

El bombardeig italià
A les 14.15 hores del 2 de novembre de 1937, nou aparells Savoia S.79, de l'aviació feixista de Mussolini, van enlairar-se de l'aeròdrom de Sòria. L'objectiu prioritari de la missió era el «bombardamento centro chimico di Flix» i l'objectiu secundari el «nodo di comunicazione cittá di Lerida». Un cop sobre l'espai aeri escollit van observar que Flix estava totalment cobert de núvols. Van decidir posar rumb a Lleida. El mal temps sobre Flix, certifiquen els investigadors, va sentenciar Lleida, on les alarmes no van sonar probablement pel fet que l'esquadra italiana procedia del sud de la ciutat i no de l'oest, on se situava el front de guerra a Aragó. El llançament indiscriminat de 6.880 quilos de bombes sobre Lleida provocà la mort de 221 persones i 750 ferits, una acció militar que durant anys fou recordada com el Dia dels Difunts.