El búnquer de Sitges Protegint la platja de Balmins Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra.-La coneguda platja de Balmins de Sitges, freqüentada per nudistes i el col·lectiu gai que visita la famosa localitat costera, acull el principal element vinculat a la guerra civil del municipi, un niu de metralladora construït en formigó i camuflat en el turó rocós de la platja, a tocar del port de l'Aiguadolç.

Segons la informació facilitada per un panell explicatiu instal·lat pel Memorial Democràtic a pocs metres de l'element, durant la guerra civil es van construir al litoral de Sitges una sèrie de defenses per respondre a una possible agressió franquista, entre elles aquest búnquer. De formigó i forma quadrangular, i amb una passadís interior de comunicació i una sola obertura frontal per on poder disparar, el búnquer protegia les platges de Balmins i Sant Sebastià. Estava molt camuflat, dificultant el seu reconeixement tant aeri i marítim.

El búnquer de Balmins, com la resta d'estructures idèntiques construïdes arreu de la costa català, havia d'actuar un cas d'un temut desembarcament franquista a la costa. Una de les seves principals funcions era protegir les peces d'artilleria que es va instal·lar a la vila. A principis de 1937 hi havia dues peces d'artilleria de 7,5 cm a Sitges situades entre el cementiri i la platja d'Aiguadolç. Més tard, aquestes peces es van substituir per tres canons de bronze del segle XIX. Van estar emplaçades a Sitges fins a principis de 1938 quan van ser traslladades al front davant la necessitat d'armament.

El búnquer és visible des de tota la platja de Balmins i del passeig elevat que rodeja la platja. A pocs metres de l'element defensiu, un panell del Memorial Democràtic descriu les característiques del niu de metralladora, que es manté en bon estat tot i que ha estat objecte de pintades.