Búnquer de les Madrigueres Guerra a la platja Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra (A.Caralt).-A la platja semi-verge de les Madrigueres, al municipi del Vendrell (Baix Penedès), es conserva un niu de metralladores que formava part de les fortificacions de costa erigides per la República durant la guerra civil en aquesta zona. El niu de metralladores de les Madrigueres és de tipus rectangular i construït amb formigó, amb una sola entrada posterior i tres petites espitlleres (una frontal i dues laterals) que proporcionaven una ampli camp de tir. El niu no disposava cap element de camuflatge i està orientat de cara el mar.

La fortificació ha estat abandonada durant molts anys i només recentment s'ha senyalitzat dins la ruta de l'espai de memòria de les Defenses de Costes al Penedès. Tot i la senyalització i la seva posada en valor, l'estructura està abandonada i coberta de pintades que danyen greument la lectura de l'espai històric. La porta d'entrada i les espitlleres estan tapiades. El niu es situa a la platja de Madrigueres, espai protegit després d'una llarga campanya promoguda pel grup ecologista Geven durant prop d'una dècada.

Segons la informació disponible en el plafó explicatiu, la costa del Vendrell va ser fortificada durant la guerra civil amb trinxeres i nius de metralladores davant del perill dels atacs marítims i dels temuts desembarcaments franquistes. Els objectius d'aquestes posicions eren els de rebutjar un intent de desembarcament o be l'arribada de reforços. Les platges del Francàs i Sant Salvador -també al municipi del Vendrell-comptaven a mitjans de 1937 amb un tota de vuit carrabiners pertanyents a les 2ona Secció de la 3a Companyia de la Comandància de Tarragona, encarregats de vigilar la costa. A finals de 1937, es va crear al Vendrell una bateria de Defensa Mòbil de Costes d'actuació ràpida, però ben aviat va ser traslladada al front per falta d'armament. A la platja de Sant Salvador hi havia un observatori de vigilància aèria que alertava de la presència dels avions franquistes que, provinents de Mallorca, bombardejaven sovint l'estratègica eestació de tren de Sant Vicenç de Calders.