Lloc d'afusellament Blas Infante Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Informació oficial Junta de Andalucía.-Un dels llocs vinculats a la vida del polític andalusista Blas Infante, afusellat pels falangistes, considerats Llocs de Memòria Històrica per la Junta d'Andalusia el 2011 és el seu lloc d'afusellament, situat al quilòmetre 4 de la antiga Carretera de Carmona, al terme municipal de Sevilla.

L'espai acull el monument commemoratiu on es celebra cada any l'acte d'homenatge al Pare de la Pàtria Andalusa. L'enclavament, que actualment queda emplaçat al nord-oest de la intersecció entre la ronda de circumval·lació ES-30 i l'avinguda Kansas City, inclou tant el monument com la plaça pública i l'antic mas.

Polític, pensador, ideòleg, escriptor i màxim exponent del andalusisme, Blas Infante va ser proclamat el 5 juliol 1936 president d'honor de la futura Junta Regional d'Andalusia. Poc després, després del cop d'estat de Franco, va ser detingut a la seva residència de Coria del Río per membres de la Falange Espanyola i després afusellat el 11 d'agost, juntament amb altres dos detinguts, als voltants del mas conegut com Gota de Leche .

L'any del succés el lloc formava part d'un àmbit rural pròxim a la ciutat de Sevilla, on s'ubicava el mas pertanyent a la institució benèfica Consultorio de Niños de Pecho y Gota de Leche. Aquest immoble d'estil regionalista, que encara es conserva, va ser projectat per Vicente Traver al voltant de 1930. La Fundació Blas Infante va adquirir els terrenys el 1985 per dissenyar la plaça i el monument-homenatge, obra de l'escultor Sebastián Santos Calero i de l'arquitecte Juan Escribano. Es tracta d'un conjunt escultòric format per un basament amb pedestal del qual arrenquen dues columnes de marbre jòniques, entre les quals se situa una peça de bronze amb un extracte del 'Ideal andaluz', el llibre més destacat de Infante: "Andalusia ha de complir un ideal com a realitat diferent i completa, com a unitat espiritual viva, conscient i lliure ". A la cara posterior, al costat del escut de la comunitat autònoma, pot llegir-se "Visca Andalusia Lliure".

El conjunt es remata amb un grup de coloms iniciant el vol, en al·lusió a la llibertat, mentre que el basament està envoltat de vuit plaques de metall-realitzades per l'escultor Francisco Manuel Parra- al·lusives a cadascuna de les vuit províncies andaluses, amb seus respectius escuts. El monument-homenatge es va completar el 2006 amb una escultura en bronze de 2,10 metres d'altura, obra de Sebastián Santos Calero, que representa a Blas Infante amb els braços oberts en el moment del seu afusellament.