Almería

La Guerra Civil Espanyola (1936-1939) va marcar profundament la història d'Espanya, i encara que Almeria no va viure directament la contesa (va ser l'última ciutat del govern de la II República), la ciutat va patir els efectes dels atacs des de l'aire i des del mar: 52 bombardejos que van perseguir objectius militars, estratègics i fins i tot civils. De tots els bombardejos destaca el del 31 de maig de 1937 a càrrec de l'esquadra alemanya, amb un balanç de 40 morts, 150 ferits i uns 200 edificis destruïts.

Els refugis d'Almería 34.144 refugiats Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Informació oficial del refugi.-La ciutat d'Almeria compta amb unes galeries subterrànies molt extenses construïdes durant la guerra civil espanyola. Van ser dissenyades per l'arquitecte Guillermo Langle Rubio, a 9 metres de profunditat amb 67 accessos per albergar 34.144 persones (en aquella època la població d'Almeria rondava els 50.000 habitants). Dels 4,5 quilòmetres dissenyats per l'arquitecte s'ha recuperat gairebé 1 quilòmetre, que coincideix amb l'artèria principal: el Paseo de Almeria. L'extens refugi té l'atractiu de disposar d'espais recreats: magatzem rebost, refugi Guillermo Langle i el quiròfan, amb tot l'instrumental de l'època. Els refugis es van començar a dissenyar el 1936, a construir el febrer de 1937 i es van finalitzar el 1938. La construcció ha estat rehabilitada per l'Ajuntament d'Almeria que assegura s'han convertit en l'actualitat en els refugis més grans d'Europa oberts al públic.

Encara que Almeria no va viure directament la contesa (va ser l'última ciutat del govern de la II República), la ciutat va patir els efectes dels atacs des de l'aire i des del mar: 52 bombardejos que van perseguir objectius militars, estratègics i fins i tot civils. De tots els bombardejos destaca el del 31 de maig de 1937 a càrrec de l'esquadra alemanya, amb un balanç de 40 morts, 150 ferits i uns 200 edificis destruïts. En aquest context bèl·lic, els ciutadans Almeria decideixen emprendre la construcció de refugis subterranis i col·laborar activament en la seva execució per protegir-se de les bombes en cas d'alarma. La resta de Almeria s'arreceraven en els refugis naturals dels dipòsits de Mineral de Hierro de la Compañía Andaluza de Minas i en les coves de La Chanca.

Les visites al refugi són guiades i cal demanar cita prèvia personalment a la taquilla dels Refugis (Plaça Manuel Pérez García), o al telèfon 950.268.696.