Museo-Refugio de la Guerra Civil Cartagena bajo las bombas Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Història del Refugi de la Guerra Civil

El 1878 s'efectuava un enorme esvoranc al vessant del turó de la Concepció per obrir el carrer Gisbert, que permetia comunicar el mar amb el port. Amb l'esclat de la Guerra Civil el 1936, Cartagena va ser un dels objectius prioritaris dels nacionals, ja que va ser seu operativa de la flota republicana i port de desembarcament de material bèl·lic i d'avituallament per a la defensa de l'àrea republicana. Per això l'aviació franquista, recolzada per la força aèria alemanya i italiana, va bombardejar de forma regular la ciutat i la seva badia.

A causa d'aquesta circumstància, durant la guerra, tant les institucions cartageneras, a través de la Junta de Defensa Pasiva, com els sindicats i agrupacions veïnals van impulsar des de 1936 la construcció de refugis destinats a la protecció de la població civil. Els refugis antiaeris del carrer Gisbert van ser uns dels més grans de la ciutat, amb capacitat per a unes 5.500 persones, i les seves galeries no es van arribar a acabar en arribar al final de la contesa. Els refugis del carrer Gisbert no eren els únics que es van construir a Cartagena, hi havia tota una xarxa de galeries pel centre, per barris i zones rurals.

Les autoritats donaven una sèrie d'indicacions per a l'organització interior i ús dels refugis: evitar aglomeracions en els accessos, dotació de mobiliari, mesures de l'espai que havia d'ocupar la gent. També establien l'equipament bàsic que havien de tenir: mantes, aigua potable, farmaciola (alguns van arribar fins a tenir petits quiròfans), llum elèctrica, pics i pales, etc.

Posada en valor del Refugi-Museu de la Guerra Civil

Cartagena Puerto de Culturas decideix la posada en valor d'aquests refugis antiaeris sota projecte dels arquitectes Martín Lejarraga, Atxu Amann, Nicolás Maruri i Andrés Cánovas. Aquest projecte contempla a més de l'adequació dels refugis, la construcció de les oficines de l'empresa i la torre de l'ascensor panoràmic que salva l'altura del turó de la Concepció. La seva obertura al públic es produeix l'abril de 2004.
El recorregut físic i expositiu del refugi el conformen les galeries excavades a la muntanya, amb diferents altures i amplituds. El fil conductor de l'exposició no és cronològic sinó temàtic, i abasta una àmplia varietat d'aspectes relacionats no només amb el propi refugi sinó amb els efectes de la guerra a la ciutat.

El recorregut museístic:

Tipologia de refugis i la seva construcció. En aquest espai es donen a conèixer les formes, materials i tipologies dels diversos refugis emprats per protegir la població civil.
La vida quotidiana a la Guerra Civil. A través de fotografies, panells, testimonis, i recreacions s'expliquen els canvis que van experimentar les vides dels cartageneros amb l'esclat de la guerra: la subsistència, l'educació i el lleure són els aspectes que s'analitzen.
Defensa passiva. Cartells publicitaris, panells informatius i objectes emprats en la guerra, mostren les formes de defensa que va haver d'assumir la població civil: construcció de refugis i informacions i consells per fer front als atacs aeris.
Defensa activa. La "Defensa Especial Contra Aeronaves" (DECA) s'encarregava de l'artilleria antiaèria i dels sistemes d'il·luminació, alerta, alarma, escolta, comunicacions i observació.
Cartagena sota les bombes. Imatges reals ofereixen una visió de la devastació soferta per Cartagena pels bombardejos, sent el succeït el 25 novembre 1936 un dels més greus. Recordat com el "bombardeig de les quatre hores" va ser realitzat per la Legió Còndor alemanya.
Homenatge a la Pau. Per finalitzar la visita al refugi ia través de dibuixos, els nens mostren la seva visió de la guerra i la pau.

.- Informació extreta de la pàgina web oficial de l'espai històric.