Parc de la memòria de Sartaguda El poble de les vídues Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

El 10 de maig de 2008, milers de persones van participar a l'acte d'inauguració del parc de la memòria de Sartaguda, un petit poble de la comunitat foral de Navarra conegut com el poble de les Vídues després que el règim franquista va assassinar a 84 veïns del poble.

El parc de la memòria és un gran monument a l'aire lliure que vol recordar a totes les persones afusellades a Navarra durant la Guerra Civil. El recinte és una iniciativa de l'associació de Familiares de Fusilados de Navarra (AFFNA 1936) i de l'Associació Pueblo de las Viudas nascuda l'any 2003 arran d'una declaració aprovada del govern navarrés a favor del reconeixement i reparació moral dels navarresos afusellats. La declaració admet que aquells homes i dones "van ser vilment assassinats sense judici, sense res que ho justifiqui, sinó el contrari van defensar amb les seves vides la llibertat, el progrés i la justícia social".

Dos anys més tard, l'Ajuntament de Sartaguda va cedir una parcel·la de 6.000 metres quadrats a les afores del nucli urbà per a la seva construcció. El projecte va comptar amb l'ajut institucional del govern navarrès, de 85 ajuntaments i de diverses institucions.

El parc està presidit per tres escultures de grans dimensions i un mur de set metres de longitud -anomenat Mur dels Assassinats- amb el nom dels 3.420 afusellats a Navarra durant la Guerra Civil i dels navarresos que van perdre la vida en treballs forçats o en camps de concentració nazis. L'historiador José Maria Jimeno Jurío fou pioner en la recerca de la llarga llista de afusellats navarresos.

Una de les escultures és de l'artista Joxe Ulibarrena i mostra a tres persones abraçades mentre són afusellades, la segona és obra de Nestor Barrenetxea i reprodueix un mur crivellat de bales amb la silueta d'un home que serà afusellat. La tercera escultura és obra de José Ramón Anda i serveix de porta d'entrada al recinte. Cinc monòlits amb texts escrits completen el recinte. El lema del parc de la memòria és 'Mai més i per a ningú aquells horrors'.

Una de les ànimes del parc és Julio Sesma, president de l'asociació Pueblo de las Viudas. El dia de la inauguració, i davant dels milers d'assistents, relatà emocionat la seva història. Amb quatre mesos de vida, el seu pare fou afusellat. "Avui no puc explicar amb paraules com d'important és aquest parc per a mi, després de 72 anys de silenci. Som el Poble de les Vídues perquè Sartaguda fou sacsejada pels assassinats, però a partir d'avui quedarem en el record com el poble de l'esperança".

Si no plou ni fa molt mal temps, durant els matins dels caps de setmana Sesma i altres companys de l'associació es traslladen al parc per explicar als visitants la història del poble i del parc. Durant l'anterior mandat, també hi era present l'alcalde de Sartaguda, José Ramón Martínez. Els membres de l'associació posen a la venda mocadors i altres objectes relatius al parc amb l'objectiu d'acabar de pagar el cost de construcció del parc.

El responsables del parc disposen d'un espai web propi on es poden conèixer les activitats dels promotors, oferir una ajuda econòmica, escriure al llibre de visites, o saber totes les iniciatives culturals i musicals que s'han generat arran de l'existència del parc de la memòria i de la recuperació de la memòria dels afusellats a tota la comunitat autònoma.