Catedral de Sigüenza Fortalesa assetjada Bookmark and Share
Fonts consultades
- Lugares de memoria e itinerarios de la guerra civil española. Eladi Romero. Editorial Laertes. 2009
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra.-La catedral de Sigüenza (Guadalajara) fou l'escenari principal de la batalla de l'exèrcit sublevat per a conquerir la ciutat, entre l'agost i octubre de 1936. Començada a edificar el segle XII com a fortalesa defensiva en estil romànic, la seva construcció i decoració es va prolongar diversos segles i està considerada una joia arquitectònica.

El 25 de juliol diverses columnes de les forces republicanes, entre elles columnes de la CNT-FAI i el POUM, entren a la ciutat. Pocs dies després assassinen al bisbe de Sigüenza, Eustaquio Nieto (1866-1936), en un punt de la carretera de Sigüenza a Alcolea del Pinar, a les anomenades corbes de Estriégana. Els milicians van llençar el bisbe amb el cos en marxa, el van afusellar i el van empènyer en un terraplè on fou cremar amb benzina. El cos abandonat fou retrobat el 4 d'agost per les forces sublevades i identificat pel rosari i la creu pectoral que conservava. Fou enterrat a Alcolea del Pinar i el 1946 les seves restes van ser traslladades a la capella de la Anunciación de la catedral de Sigüenza, on encara descansen.

La ciutat es bombardejada per primer cop amb foc d'artilleria el 7 de setembre, El 29 d'aquell mes, la Legió Còndor realitzà un primer bombardeig causant greus danys a la ciutat, entre ells la destrucció total de l'hospital i l'hospici del bisbat, matant a tots els nens interns i a la germanes zeladores. El 8 d'octubre un nou bombardeig sistemàtic destrueix el 40 per cent de la població, matant com a mínim a 300 persones. El comandant Martínez de Aragón abandona Sigüenza a última hora de la tarda a la recerca de reforços. Els milicians, uns 600, que es queden a la ciutat ocupen la catedral i la converteixen en la seva fortalesa. L'artilleria franquista bombardeja la catedral els propers dies mentre un grup milicians aconsegueix el dia 10 abandonar l'edifici i escapar del setge. Els milicians que resisteixen converteixen la capella del Santo Cristo de la Misericordia en el seu lloc de comandament. El dia 13 d'octubre s'intensifica l'atac provocant greus danys a la catedral. Dos dies després, els milicians es rendeixen, i la majoria seran afusellats. Martínez de Aragón es trobava a menys de 20 quilòmetres de la ciutat amb una columna de reforç.

La batalla va provocar danys molt greus a la catedral, que van obligar a una profunda restauració. El 27 de juliol de 1946 la Direcció General de Regiones Devastadas del Govern franquista entregava oficialment el temple restaurat al nou bisbe de Sigüenza en una acte presidit pel mateix dictador. Aquell dia es complia el desè aniversari de l'assassinat del bisbe Eustaquio Nieto. La reconstrucció es va executar en un període de set anys.

El diari ABC relata en la crònica de la inauguració del temple reconstruït que la catedral va patir, entre d'altres, danys enormes al sostre, el rosetó i la façana. Plovia sobre el presbiteri de la catedral i hi va créixer l'herba en el seu interior. Actualment es poden observar el que semblen impactes derivats de la batalla a la façana principal amb les seves dues dues torres, i sobretot a l'esvelta torre del Gallo, a la part posterior del temple.

Davant la façana principal, a la calle Serrano Sanz, s'ubica l'oficina de turisme municipal i, al seu costat, la llibreria Rayuela que disposa de nombroses referències sobre la guerra civil a la província de Guadalajara. Tot i la importància històrica de la batalla de Sigüenza no hi ha cap panell que mostri informació específica sobre aquests fets.