El monument a Onésimo Redondo Al Caudillo de Castilla Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

El 24 de juliol de 1961, el dictador Francisco Franco va presidir l'acte d'inauguració del monument a Onésimo Redondo (1905-1936), un dels fundadors del partit falangista JONS (Juntas de Ofensiva Nacional Sindicalista) que posteriorment s'uní a Falange Española per a crear el 1934 el principal partit falangista espanyol FE de las JONS. A l'acte inaugural , segons narra la crònica escrita al diari ABC, hi van assistir unes 60.000 persones, entre ells uns 20.000 falangistes, i va incloure la benedicció del monument per part de l'arquebisbe de la Diòcesi de Valladolid, doctor Garcia Goldáraz. El règim franquista havia convertit a Redondo en un dels 'mártires de la Cruzada' i va ser anomenat 'Caudillo de Castilla'.

L'enorme monument està ubicat al cerro de San Cristóbal, un turó dominat per diverses antenes a cinc quilòmetres de la capital i situat al costat de la carretera de Soria. Les seves dimensions són enormes, 31 metres d'alçada, un emblema de la Falange de 16 de metres d'alçada i un conjunt escultòric en bronze que presideix el monument amb les figures de Redondo, un pagès, un obrer, un estudiant i un combatent.

En l'actualitat un dels principals monuments vinculats al règim franquista encara dempeus a Valladolid es troba abandonat i en estat de semiruina. El conjunt escultòric i la plataforma del monument està cobert de pintades i la meitat de l'emblema de la falange ha desaparegut. L'any 2011, el govern socialista de l'Estat va donar el seu vist-i-plau a la destrucció del monument després que la Comisión de Patrimonio del Ministerio de Cultura informà que el monument no posseïa cap mena de "valor històric" i que, per tant, es podia aplicar la Llei de Memòria Històrica que estableix la retirada dels símbols franquistes.

La Plataforma para la retirada de nombres y símbolos franquistas se concentró el passat mes de novembre al monument per exigir-ne la seva retirada immediata en compliment de la llei. També van recordar que la petició està recolzada per 5.680 signatures. Falange Española, per la seva part, va sol·licitar, la conservació del conjunt de les cinc figures de bronze i el seu trasllat al Museo Nacional de Escultura de Valladolid. El monument a febrer de 2012 no ha estat retirat.