Cerro de los Ángeles Jesús afusellat Bookmark and Share
Fonts consultades
- Lugares de memoria e itinerarios de la guerra civil española. Eladi Romero. Editorial Laertes. 2009
- Informació pròpia diarideguerra.com

El Cerro de los Ángeles és un turó situat al municipi de Getafe, a uns 10 km al sud de Madrid. Està considerat el centre geogràfic de la península ibèrica. Sobre l'esplanada situada al cim del turó (alçada 666,235 metres) es troben l'Ermita de Nuestra Señora de los Ángeles, del segle XIV, i el Monument al Sagrado Corazón, construït el 1919 i inaugurat pel rei Alfons XIII. També es localitza el Seminari Diocesà Nuestra Señora de los Apóstoles, lloc de formació per als sacerdots que realitzaran la seva tasca apostòlica a la Diòcesi de Getafe.

El 1919 s'hi va erigir un enorme monument en honor del Sagrado Corazón de Jesús. Va ser una obra conjunta de l'arquitecte Carlos Maura Nadal i de l'escultor Aniceto Marines. L'alçada del monument era de 28 metres, inclosa la figura, de 9 metres. El monument es va edificar amb les aportacions de milers d'espanyols que van col·laborar en la subscripció pública que es va obrir amb aquest motiu. La imatge de Jesús va ser donada individualment per Don Juan Mariano de Goyeneche (Comte de Guaqui). El 30 de maig de 1919 el rei Alfons XIII el va inaugurar solemnement.

Assassinats i destrucció

Arran de l'aixecament militar, es va iniciar a territori republicà l'onada anticlerical amb la crema d'edificis religiosos i assassinat de sacerdots. Al Cerro de los Ángeles cinc joves fidels del complex van decidir fer guàrdia permanent a peu del monument per evitar la seva destrucció. Dos o tres dies després, un grup de guàrdies d'Assalt de la República van arribar amb l'ordre d'evacuar el convent però sense voluntat destructiva. Sembla ser, tanmateix, que un dia després els cinc joves van baixar al poble proper de Perales del Río, on van beneir el menjar, una acció que fou denunciada als milicians. Els joves van ser capturats i afusellats el 23 de juliol, relata un article publicat al diari conservador i catòlic La Razón el 17 de juny de 2009.

El 28 de juliol un grup de milicians van iniciar la destrucció manual del monument. El 5 d'agost, un grup de milicians van participar en una impactant fotografia on afusellaven de manera simbòlica el monument. La fotografia sembla ser que fou un muntatge del fotògraf, apunta Eladi Romero en el seu llibre 'Lugares de Memoria e Itinerarios de la Guerra Civil Española'. La imatge es va publicar al diari italià L'Avvenire d'Italia amb l'objectiu de desacreditar a la República. Altres fonts apunten que va ser publicada a la premsa republicana espanyola amb titulars com 'Desaparición de un estorbo'. Dos dies després, el 7 d'agost, els milicians van utilitzar dinamitat per a destrossar el que quedava del monument,

Cerro Rojo

L'Ajuntament de Getafe, en una decisió ratificada pel Govern de la República, va decidir canviar el nom Cerro de los Ángeles pel de Cerro Rojo. De manera immediata, els republicans van iniciar la fortificació de l'indret. Tot i això, el 7 de novembre els franquistes van reconquerir el turó, lloc perfecte de bombardeig de les barriades sud i est de Madrid. Les tropes republicanes de Líster van recuperar el turó breument la nit del 19 al 20 de gener de 1937 amb la captura de 400 soldats enemics, entre els quals el comandant Ricardo Belda. Hores després, tanmateix, els franquistes van recuperar definitivament l'espai.

A l'article publicat a La Razón apunta que els membres dels carmelites de Santa Maravillas, que van tornar al convent acabada la guerra, van trobar-se amb el penediment de com a mínim dos dels milicians que van participar en la destrucció del monument: un va demanar perdó en confessió per afusellar el monument i l'altre hauria demanat en el judici contra ell treballar en la reconstrucció d'esglésies com a penitència.

Nou monument

Després de la Guerra Civil, el Govern franquista va donar ordre de construir un nou monument, rèplica de l'anterior, que va començar a edificar el 1944 segons el projecte dels arquitectes Pere Muguruza, primer dissenyador de la Vall dels Caiguts, i Luis Quijada Martínez. La imatge del Sagrado Corazón de Jesús i el seu pedestal va ser nova obra d'Aniceto Marinas, juntament amb els grups escultòrics de la base, obra de Fernando Cruz Solís. Aquest nou monument va ser inaugurat el 25 de juny de 1965, per Francisco Franco i 10 anys més tard s'inaugurava també la cripta, obra no existent en el projecte anterior. El monument mostra a Crist, amb els braços oberts, convidant a tots els homes a anar cap a ell. Està rematat amb la llegenda Regne a Espanya.

Les ruïnes del monument original (la base i la part baixa del pedestal) va ser traslladat a l'extrem oposat de la llarga esplanada del complex religiós, on es conserven degudament senyalitzades. El Cerro de los Ángeles està situat al lateral esquerre de la carretera N-IV a l'alçada del quilòmetre 13.