L'escultura de la Pasionaria Encàrrec comunista Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

El 14 de desembre de 1996 es va inaugurar a la ciutat madrilenya de Leganés una escultura de bronze de la líder del Partit Comunista d'Espanya (PCE), Dolores Ibárruri, coneguda com 'La Pasionaria' (1895-1989). El monument inaugurat coincidint amb el centenari del seu naixement i finançat mitjançant aportacions populars és obra de l'escultor Victorio Macho (Palencia, 1887-Toledo, 1966). L'obra és una rèplica de l'escultura original, utilitzant el mateix motlle, esculpida l'any 1937 per Macho per petició del PCE. Aquella primera escultura, realitzada a València, va ser traslladada a Moscú.  

Izquierda Unida de Leganés, a iniciativa pròpia, i recollint la petició de ciutadans i entitats locals van iniciar una campanya per encarregar el monument i donar-lo a l'ajuntament de la ciutat. L'escultura està ubicada als jardins Casa del Reloj.

Al marge de l'escultura de la Pasionaria, la ciutat acull altres escultures vinculades a la guerra civil, per exemple el monument a les Brigades Internacionals, una escultura d'homenatge a l'escriptor Federico García Lorca i un bust del poeta Rafael Alberti. A banda, Leganés disposa d'un Museu d'Escultures a l'Aire Lliure, amb desenes d'obres.