El Cementiri de Paracuellos La matança republicana Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

El Cementiri de Paracuellos de Jarama (Madrid) és un dels principals escenaris de la repressió republicana durant la guerra civil espanyola. Situat a les afores del municipi, envoltat actualment d'un polígon industrial i al costat d'unes les pistes de l'aeroport de Madrid-Barajas, l'anomenat 'Cementiri de los Mártires' acull les restes d'una xifra imprecisa de persones afusellades pels republicans, que oscil·la entre els diferents versions ofertes des de llavors entre les 2.000 fins a les 12.000 persones, encara que diferents historiadors apunten com a precisa una xifra propera als 2.400 morts, la immensa majoria presoners per la seva suposada filiació dretana de totes les presons de Madrid. En tot cas, es tracta de la major matança de la rereguarda republicana durant la guerra civil. Entre ells hi havia 68 religiosos agustins de l'Escorial, procedents de les presons Modelo i Sant Antón.

Els presoners van ser trets dels centres penitenciaris entre el 7 de novembre i el 4 de desembre de 1936, un període durant el qual la capital estava assetjada per les forces de Franco i la Junta de Defensa de Madrid (JDM), òrgan de govern de la capital després de l'abandonament del legítim govern republicà a València, temia que els presoners d'integressin les files franquistes en cas de ser alliberats. L'exsecretari general del Partit Comunista d'Espanya, Santiago Carrillo, encara en vida, ha estat acusat en multitud d'ocasions d'orquestrar la matança des del seu càrrec de conseller d'Ordre Públic en aquelles dates però el líder comunista sempre ha negat una implicació directa en els fets.

El cementiri de Paracuellos està presidit per una immensa creu de color blanc gravada en el vessant del turó de San Miguel i visible des de l'aeroport. L'interior del cementiri es divideix en set fosses comunes cobertes de creus i presidides amb grans monòlits. Una capella de petites dimensions culmina el passadís central del cementiri.