Madrid

La capital d'Espanya i el seu entorn fou el principal camp de batalla i objectiu militar de la Guerra Civil. L'Exercit franquista lluità durant quasi tres anys per conquerir la ciutat i les forces republicans van protagonitzar una defensa heroica de la mateixa. Avui encara són nombroses les restes que evoquen aquell període i la posterior glorificació de la guerra per part dels vencedors. L'edifici de la Telefónica, els búnquers dels Parc de l'Oest, el Parc de la Montaña, el Museo Centro Sofía o el Museo del Aire de Cuatro Vientos són espais de visita obligada. El règim franquista, a més, va erigir diversos edificis i monuments representatius dels anys de la postguerra, entre els que destaca l'Arc de la Victoria erigit per Franco per commemorar la seva victòria. Tot i la seva extraordinària importància, Madrid no compta amb un Museu de la Guerra Civil ni del Front de Madrid.

Museu de l'Aire de l'Exèrcit Guerra aèria Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

La base aèria de Cuatro Vientos, a les afores de Madrid, acull el Museo del Aire de l'Exèrcit de l'Aire d'Espanya, inaugurat l'any 1981 i convertit en un referent europeu de l'aeronàutica. Ocupa una superfície de 66.938 metres quadrats, repartits en una zona d'exposició exterior i set hangars que alberguen més de 140 aeronaus, així com uniformes, condecoracions, motors, maquetes i altres fons relacionats amb l'aviació.
La zona exterior està dividida en set plataformes on s'exposa des del gegantí avió Stratotanker fins al diminut Airtruck, passant per helicòpters, hidroavions i reactors de combat.

Entre els fons del museu, que abasten tots els períodes històrics de l'aviació, destaca una col·lecció de peces pertanyents al període la guerra civil espanyola. Per sobre la resta sobresurt l'exhibició d'un bombarder alemany Heinkel He-111 E-1, únic exemplar d'aquest tipus que es conserva al món. Construït a Leipzig va arribar a Espanya a finals de 1938 per unir-se a la Legió Cóndor alemanya. Una segona peça emblemàtica del període bèl·lic és el caça soviètic Polikarpov I-16 "Mosca-Rata", avió de l'aviació republicana que va ser decisiu en la defensa de Madrid i en les batalles de Guadalajara i Jarama.

Al marge d'aquests avions, el fons aplega altres avions utilitzats pels dos bàndols enfrontats a més d'un fragment de l'hidroavió en el qual es va accidentar i morir el germà del general Franco, el tinent coronel Ramón Franco en missió de guerra entre Mallorca i València.
El Museu és un organisme del Servei Històric i Cultural de l'Exèrcit de l'Aire (SHYCEA) que té per finalitat l'adquisició, conservació i exposició dels béns que constitueixen el Patrimoni Històric de l'Aeronàutica Espanyola. És un Museu de titularitat estatal i Gestionat pel Ministeri de Defensa.

El museu obre portes diàriament de 10 a 14.00 hores, excepte els dilluns, i la visita és gratuïta.