El monòlit de Bielsa Resistència i mort a la vall Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra (A.Caralt).-El 7 de juny de 2008 es va inaugurar a la placeta de la Curva Colón de Bielsa un monòlit en record als veïns de la Vall de Bielsa mortes durant la Guerra Civil "en defensa de la República i la Democràcia". El monument porta inscrit el nom de 24 veïns morts al front i dos més en bombardeig. Les edats de les víctimes oscil·len entre els 20 i els 26 anys.

A l'acte inauguren hi van assistir tres excombatents de la 43 Divisió Republicana, Mariano Nerín, 95 anys de Laspuña; Juan Escudé, de 92 anys, de Barcelona, i Antonio Escalona, 91 de anys, de Bielsa. Al costat d'ell es van concentrar a Bielsa familiars d'altres combatents com Teresa Bergala, filla del comissari de la brigada mixta 130 de la 43 Divisió. L'alcalde de Bielsa, Antonio Escalona, fil d'excombatent del mateix nom, recordà que l'acte volia homenatjar a tota la població civil, homes, dones i nens de tots els pobles que van viure a la Bolsa de Bielsa.

La Bolsa de Bielsa fou l'últim dels episodis bèl·lics entre l'exèrcit franquista i l'exèrcit republicà al front d'Aragó. Les forces franquista poc a poc van avançar cap al nord fins a tancar la 43 Divisió Republicà a la vall alta del Cinca, al voltant de la població de Bielsa. Entre abril i juny de 1938, es van produir durs enfrontaments entre els dos bàndols. La 43 estava sota el comandament d'Antonio Beltrán El Esquinazau (Canfranc, 1897-Mèxic, 1960), tinent coronel en cap, i va quedar totalment assetjada al voltant de Bielsa amb unes forces inferiors, al voltant de 8.000 homes, davant d'un exèrcit enemic d'uns 15.000 homes, amb recolzament de tropes de l'Alemanya nazi i la Itàlia de Mussolini. Els habitants de la zona, convertits en voluntaris, grans coneixedors del terreny, es van convertir en peces claus per a permetre una evacuació ordenada primers de la població civil, unes 6.000 persones, i posteriorment de les tropes de La 43.

El monòlit de Bielsa és un punt d'homenatge a les víctimes d'aquells fets cada any durant les jornades de la Bolsa de Bielsa que es celebren a mitjans del mes de juny.