Posició Turons Atrinxerats de Casp Brigadistes a Aragó Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

A tres quilòmetres de la ciutat aragonesa de Casp en direcció a Chiprana i Escatrón es situa la posició de trinxeres defensives de la Plana del Pilón, construïdes pel bàndol republicà i en un excel·lent estat de conservació. Es tracta d'un conjunt de trinxeres, de 300 metres de profunditat, en forma de zig-zag fortificades amb pedra i on es conserven diversos nius de metralladores -construits en murs de formigó- i pous de tirador. Com a reforç de la posició, la primera defensa la constituïen una xarxa de filferro espinós destinada a entorpir l'atac dels enemics.

El conjunt fortificat es convertí en front de guerra durant el mes de març de 1938, durant l'ofensiva franquista iniciada després de guanyar la batalla de Terol. El temut Cos d'Exèrcit Marroquí havia trencat el front amb rapidesa conquerint places republicanes com Alcañiz, Montalbán i, finalment, Casp el 15 de març. Els soldats republicans, entre ells brigadistes internacionals, van defensar aquesta i altres posicions construïdes a la zona fins el 17 de març davant una forces molt superiors en número i armament.

El Govern d'Aragó, a través del programa de recuperació dels espais històrics de la Guerra Civil 'Amarga Memoria', va rehabilitar i senyalitzar l'any 2010 tot l'espai, envoltat d'un entorn agrícola que no ha estat transformat de manera significativa. El conjunt ja fou rehabilitat els anys 2006 i 2007.