Posició San Simón Una 'gesta' falangista Bookmark and Share
Fonts consultades
- Lugares de memoria e itinerarios de la guerra civil española. Eladi Romero. Editorial Laertes. 2009
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra.-El monument als caiguts franquistes de la posició San Simón ( serra d'Alcubierre , front d'Aragó ) va ser erigit a principis dels anys quaranta a la muntanya Ladrón (699 metres d'altitud) per recordar les accions protagonitzades en aquesta zona per l'exèrcit franquista i la Falange . La zona és coneguda com Les Tres Huegas , al límit dels municipis de Robres , Alcubierre i Leciñena.

La posició va ser atacada el 15 d'octubre de 1936 per cinc batallons de la columna Ascaso. Els legionaris que la defensaven van resistir l'atac . Un d'ells , el sergent Sant Simó va donar nom al lloc.

L'atac es va repetir el 9 d'abril de 1937, quan un batalló republicà de la Brigada Macià - Companys , va aconseguir prendre la cota . L'atac va provocar un centenar de víctimes entre els franquistes , entre ells el tinent Eugenio Hernández Santamaría , condecorat amb la Creu Laureada de San Fernando a títol pòstum.

La Segona Bandera Mòbil de la Falange i el Terç Sanjurjo van reaccionar amb rapidesa i van recuperar la posició , provocant un elevat nombre de víctimes republicanes.

Considerada una gesta pel bàndol franquista, es van erigir dos monuments en el seu recorda, un en forma de làpida - amb el jou i les fletxes - i un segon , de grans dimensions , a la part alta de la cota. Durant el franquisme es van celebrar concentracions falangistes amb caràcter anual  En democràcia també s'han celebrat celebracions de record als falangistes morts a l'indret.

Avui el monument es manté en peu malgrat el seu aparent estat d'abandonament . Hi ha nombroses pintades contràries a l'existència del monument , que per la seva banda està repintat amb els colors de la bandera espanyola . Diverses esquerdes han aparegut en l'esplanada del davant i els murs laterals del monument . En aparença no hi ha cap símbol falangista o franquista al monument , presidit per un gran creu .

El lloc històric forma part del programa ' Amarga Memòria' de recuperació del patrimoni de la Guerra Civil a Aragó impulsat fa uns anys i absolutament abandonat per l'actual govern regional del PP . Amb tot , es conserva en relatiu bon estat un panell explicatiu col · locat a peus del monument .

L'accés amb cotxe és senzill . A escassos metres del punt més alt del petit port de muntanya a la carretera entre Alcubierre i Leciñena , parteix una pista forestal a la dreta amb una senyalització apropiada . A uns centenars de metres de la carretera es troba el monument .