El búnquer de Lanaja La defensa d'un poble aragonès Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra.-A 12 quilòmetres de Alcubierrre, en direcció a Sariñena per la carretera A-129 , es troba el poble de Lanaja (Osca) . Just abans de l'entrada a la població, surt una carretera a l'esquerra direcció a Cantalabos. A uns 200 metres d'aquesta carretera s'alça, en una suau vessant a la dreta, l'anomenat búnker de Lanaja.

Aquest emplaçament per metralladores o fusell metrallador va ser projectat i construït per enginyers i soldats republicans, atès que la població va romandre republicana fins l'ofensiva de març de 1938 .

La imponent estructura de formigó armada protegia com fortí i observatori en un angle de 180 graus, un vast territori, possibles llocs de penetració de l'exèrcit franquista, ja sigui a través de la serra d'Alcubierre o de la població de Almudévar, en mans franquistes .

L'entorn del búnquer va constituir un conjunt defensiu avui pràcticament inexistent. S'ha reconstruït, però, un tram de trinxera o ramal de comunicació, per oferir una imatge aproximada de la importància estratègica de la posició .

L'estat de conservació del búnquer és bo, tot que en els anys de postguerra, es va extreure part de l'estructura metàl·lica amb finalitats econòmiques, com és visible a l'interior de l'estructura. L'accés al lloc històric és lliure però no té plafons descriptius d'aquest patrimoni.

L'espai forma part del conjunt d'actius de la Guerra Civil als Monegres.