Museu de la Pau de Gernika De l'horror a la pau Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

(Informació extreta de l'espai web oficial del Museu de la Pau)

El Museu de la Pau de Gernika s'obre com Museu Gernika un 7 de abril de 1998. En aquella època es tractava d'un museu municipal que localitzat a la Plaça dels Fueros (davant de l'Ajuntament), a l'edifici dissenyat-després de la reconstrucció de la ciutat-per Manuel M. Smith, havia albergat fins 1997 els Jutjats, Correus i Telègrafs. Es tractava d'un museu que abordava, principalment, el tema de la història de Gernika-Lumo i el terrible bombardeig de la ciutat durant la Guerra Civil espanyola. Entre els anys 1999 i 2002, el museu realitza, gràcies a les ajudes rebudes del Ministeri de Cultura (Secció de Belles Arts i Béns Culturals) entre d'altres (en diferents períodes) obres d'adequació de l'edifici i, després de la realització d'un projecte museogràfic i execució d'aquest, es decideix que es converteixi en un Museu de la Pau (el primer d'Euskadi i tot l'estat espanyol). El juliol de 2002 passa de ser un museu exclusivament municipal, a convertir-se en una Fundació en la qual estan, com a patrons fundadors, l'Ajuntament de Gernika-Lumo, la Diputació Foral de Biscaia i el Govern Basc.

És, per tant, a partir de l'any 2003 quan el museu reobre les portes (8 de gener de 2003) renovant el seu perfil i ampliant les seves possibilitats, convertint-se en una institució d'acord amb les necessitats del món d'avui. Un espai que ha crescut per transformar-se en un museu atractiu i dinàmic, un museu per sentir i viure, un escenari en el qual la història, de la mà de l'emotivitat i de l'empatia ens eixampla el camí de la reconciliació, un lloc per pensar que a la pau podem donar-li forma entre tots. El Museu va celebrar al llarg de l'any 2008 el seu desè aniversari amb la intenció de prosseguir el seu camí durant molts anys més.

La missió
La missió de la Fundació Museu de la Pau de Guernica és conservar, exposar, difondre, investigar i educar al visitant en les idees bàsiques de la cultura de pau i el que ella, ha tingut i té a veure, amb la història de Guernica-Lumo (Guerra Civil espanyola), per fer que --al costat del treball d'altres organitzacions de l'àmbit de la història i de la pau -- Guernica-Lumo, Bizkaia i Euskadi siguin referents (locals, regionals, nacionals i internacionals) de treball a favor de la pau i de la cultura.

L'exposició permanent
L'exposició permanent del museu s'ordena entorn de tres grans preguntes:
1. Què és la Pau?.?Una àmplia gamma d'idees, conceptes, pensaments i punts de vista sobre la pau, i especialment una idea contemporània en la qual la pau, amb l'objectiu de resoldre conflictes, brolla per si mateixa de manera positiva en les relacions entre les persones. La història de la pau no ha de ser la història de la finalització dels conflictes.
Aquest primer eix o pregunta s'aborda a les següents sales:
Els camins de la pau: ?La pau acordada?, la pau interior, ?planeta blau, planeta pau, ?la pau de cada dia, ?organitzar-se per un desig: la pau?Acció de pau: una actitud personal.
La pau al segle XXI?: Paz de vida?, pau negativa, ?les eines per la pau.
2. Què va ocórrer a Guernica en un moment d'absència de pau??Una lectura de la història de Guernica-Lumo i la Guerra Civil espanyola, l'episodi del bombardeig i l'exemplar lliçó de pau que ens ofereixen els supervivents d'aquell tràgic fet reconciliant-se amb els seus agressors així com altres reconciliacions i mediacions de pau al món.

Aquest segon eix o pregunta s'aborda a les següents sales:
26 d'abril de 1937: Tots van ser Begoña. ?Escenografia i audiovisual que recrea el menjador d'una casa de Guernica el 26 d'abril de 1937.
La ciutat ens parla?: Guernica-Lumo, una història anterior, ?els primers pobladors?, la fundació de la vila?, furs i revoltes, ?el boom industrial, ?temps moderns,? l'Espanya de preguerra, ?Guernica en els anys 30, ?la segona república?, l'autonomia d'Euskadi, ?l'inici del conflicte: la Guerra Civil espanyola, ?el bombardeig de Guernica, l'atac aeri: aspectes militars del bombardeig, ?la destrucció de la ciutat, ?l'ocupació de Guernica, ?la vivència del bombardeig?, la difusió del bombardeig?, Guernica després de la guerra: el franquisme i la repressió, ?cap a la reconciliació

In memoriam (Audiovisual, premi AVICOM): ?Presentació audiovisual creativa que convida a reflexionar sobre la tragèdia, la destrucció, l'esperança i la vida.

3. Què passa actualment amb la Pau al món?. ?Una mirada al món a través del "Guernica" de Picasso mitjançant una reflexió sobre els drets humans i el conflicte basc com a prismes per observar l'actual estat de la pau al món. Aquest tercer eix o pregunta s'aborda a les següents sales: Les tres mirades?, la mirada a la vida, ?la mirada a la llibertat, ?la mirada a la igualtat, ?una llavor per a la pau, el bosc, ?el conflicte basc, ?efectes visibles i invisibles de la violència en el conflicte, ?l'esforç humà per viure en pau

Localització
El museu de la Pau de Guernica es localitza en un lloc molt cèntric de la ciutat, a la Plaça dels Fueros, enfront de l'Ajuntament, al costat de la Casa de Cultura i a uns 50 metres de l'oficina de Turisme i d'Església de Santa María. Proper a la Casa de Juntes, el Museu Euskal Herria i el parc dels pobles d'Europa.