Santander ‘A las heroicas legiones italianas’ Bookmark and Share
Fonts consultades
- Lugares de memoria e itinerarios de la guerra civil española. Eladi Romero. Editorial Laertes. 2009
- Informació pròpia diarideguerra.com

La ciutat de Santander, al nord d’Espanya, conserva sense complexos dos monuments dedicades a unitats militars del règim franquista, el Corpo Truppe Voluntarie (CTV) italià i la IV Divisió de Navarra, que també disposa d’un monument semblant a la comarca de la Terra Alta, al front de la batalla de l’Ebre.

Aquestes dues unitats van formar part de les tropes que van conquerir la ciutat el 26 d’agost de 1937, sense trobar resistència en el marc de la campanya del nord que va permtre a Franco la conquesta del País Basc, Cantàbria i Astúries,

El monument a la IV Divisió Navarra està erigit a l’avenida Reina Victòria de la capital, al costat de la platja de la Magdalena. Es tracta d’un monòlit de pedra amb una creu esculpida i una llegenda amb la frase: ‘A la memoria de los Caídos de la IV DIvisión de Navarra que ocupó esta plaza el 26-8-1937’.

A la plaça d’Itàlia, situada davant de la platja del Sardinero -una de les més populars del nord d’Espanya- s’alça un monument dedicat als soldats de Mussolini. En aquest cas es tracta d’un monument de majors dimensions, alguns elements dels quals sembla que han estat retirat però que manté una llegenda amb la frase: ‘A las heroicas legiones italianas’.

A la plaça de l’Ajuntament, per la seva part, es col·locà una estàtua equestre del general Franco, que no fou retirada fins a finals de l’any 2008. Avui són nombrosos els carrers de la ciutat que evoquen noms d’autoritats vinculades al règim franquista.