Museu Battle Box de Singapur 'Unconditional surrender' Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra.-Visita imprescindible.-El Museu Battle Box de Singapur està situat a nou metres sota terra, en un dels búnquers existents al parc Fort Canning, una gran zona verda elevada situada al centre de la ciutat. El búnquer a prova de bombes formava part del Quarter General del comandament aliat a Malàisia i fou l’últim lloc de comandament de les tropes britàniques abans de la caiguda de la ciutat a mans japoneses el 15 de febrer de 1942.

Mitjançant l’ús de gravacions d’àudio i vídeo i la recreació de diverses escenes amb l’ús de maniquins de cera, alguns d’ells animats, el museu vol portar el visitant al matí del 15 de febrer de 1942, quan el general Arther Percival va prendre la decisió de rendir-se, provocant la caiguda de la colònia britànica.
El museu està dividit en 13 sales diferents, on destaquen amb força la recreació de la sala d’operacions (Gun Operations Room) i de la sala on va prendre la decisió de rendir-se. En el primer cas, i seguint el model d’una de les sales del quarter general de Churchill a Londres, l’espectacular espai està presidit per una enorme taula rectangular amb un mapa de Malàisia i Singapur on soldats britànics hi situen el moviment de les tropes dels dos exèrcits, davant la mirada atenta dels oficials. Dos soldats asseguts davant el mapa reben via telèfon les noves informacions sobre el moviment de les tropes. Les parets de l’habitació estan cobertes de mapes, consignes i cartells.

L’altre destacada sala, la última del recorregut pel museu, és l’habitació on es va adoptar la decisió de rendir-se de manera incondicional a l’exèrcit japonès (Surrender Conference). La recreació de l’habitació és magnífica, amb els 12 militars que van ser presents durant la decisió. El general Percival presideix una llarga taula rectangular, coberta de documents, rellotges i telèfons, entre d’altres. Mentre es visita la sala, s’escolta una gravació de les converses dels oficials abans de prendre la fatal decisió per als britànics.

El museu finalitza en un petita botiga on es poden adquirir llibres sobre el conflicte, mapes i cartells de l’època, entre d’altres.
El museu obre de les 10.00 a les 18.00 hores, incloent el diumenge i dies festius. Es tracta d’una visita guiada i el seu preu és de 8 dòlars de Singapur.

La Rendició

Al matí del 15 de febrer de 1942, l’exèrcit japonès del general Yamashita havien trencat la última línia de defensa aliada i els occidentals s’estaven quedant sense aliments, aigua i munició. L’artilleria antiaèria es va quedar també sense munició i era incapaç, per tant, de repelir atacs aeris japonesos que podien causar moltes baixes al centre de la ciutat. El saqueig i l’abandonament de la tropes aliades es van afegir al caos del centre de la ciutat. A les 09.30 hores, Percival va celebrar una conferència al búnquer de Fort Canning (Battle Box) amb els seus oficials. Va proposar dues opciones, llençar un contratac immediat per a recuperar els dipòsits d’aigua i de menjar a la regió de Bukit Timah i forçar l’artilleria enemiga fora de les elevacions de la ciutat, o capitular. Tots els presents van estar d’acord que un contraatac no era possible. Percival optà, doncs, per la rendició incondicional. Una delegació de tres persones va ser seleccionada per anar a la seu japonesa. Van creuar les línies enemigues en un vehicle presidir per la bandera britànica i una segona bandera blanca. Els japonesos van insistir que Percival marxés amb una bandera blanca a l'antiga fàbrica de Ford Motor a Bukit Timah per negociar la rendició, imatge que va passar a la història com a símbol de la capitulació. Després d'un desacord breu, quan Percival va insistir que els britànics havien de mantenir a 1.000 homes armats a Singapur per preservar l'ordre, petició que finalment va concedir Yamashita, es va acordar que a les 18:10 hores les tropes de l'Imperi Britànic deposessin es armes. La resistència va cessar a les 20.30 hores.

La pèrdua de la colònia del valor econòmic de Malàisia, amb la seva important base naval de Singapur, va conduir més de 100.000 soldats britànics, l'Índia i d'Austràlia al captiveri japomès i va destruir el prestigi imperial de Gran Bretanya a l'Extrem Orient.