Thailand-Burma Railway Centre El museu del ferrocarril de la mort Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

El museu Centre del Ferrocarril Tailàndia-Birmània és un punt de partida perfecte per a conèixer de primera ma la turbulenta història de la construcció d'aquesta infraestructura, anomenada el ferrocarril de la mort pels presoners de guerra aliats que hi van treballar de manera forçada. Ubicat al centre de la ciutat tailandesa de Kanchanaburi, al costat mateix del cementeri de guerra de la Commonwealth, el museu dirigit per l'investigador australià Rod Beattie, ofereix una visió completa de la infraestructura d'una manera respectuosa, objectiva i no partidista.

El museu, situat en un edifici de dues plantes, està dividit en nou galeries que, respectivament, ofereixen una introducció sobre l'expansió japonesa a Àsia i Pacífic, un relat sobre el disseny i construcció del ferrocarril, la geografia del recorregut, la vida en els camps de presoners, el cost en vides humanes de la construcció del ferrocarril, una escenificació d'un hospital de campanya, el tren en operació, el bombardeig i destrucció del ferrocarril i la situació del trajecte un cop acabada la guerra.

La informació s'ofereix mitjançant desenes de plafons, escenificacions, un diorama sobre un camp de presoners de guerra i una àrea de construcció del ferrocarril, dues maquetes de grans dimensions del trajecte complet del ferrocarril i d'un dels diversos congostos construïts a la roca per estendre la via fèrria, moltes fotografies de l'època i objectes privats dels presoners recuperats, entre d'altres.

A la primera planta, una cafeteria i llibreria permet gaudir d'un descans després de la visita al museu i contemplar una mirada panoràmica al cementiri de guerra de Kanchanaburi. A la recepció, situada a la planta baixa, el museu ofereix una segon espai de llibreria on a més de llibres sobre el ferrocarril posa a la venda un llarg llistat de souvenirs.

El museu obre cada dia de 09.00 a les 17.00 hores. L'entrada té un cost de 100 Baht, aproximadament 2,5 euros.