Camp du Vernet d'Ariège Internacionals tancats Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra.-03/06/2014.-Prop de Toulouse es conserven les restes del camp de concentració du Vernet d’Ariège, avui convertit en espai memorial. A partir de febrer de 1939, la Tercera República Francesa va internar fins a 15.000 soldats republicans exiliats d'Espanya en aquest antic recinte militar abandonat. Al setembre de 1939, el lloc va ser transformat en camp repressiu amb la finalitat de tancar als ‘estrangers indesitjables’, en particular voluntaris de les Brigades Internacionals que havien combatut contra Franco, a més d'oponents polítics als règims d'Hitler,Mussolini i Petáin.

De 1939 a 1944, de 30.000 a 40.000 persones d'unes seixanta nacionalitats van ser tancats. Per repressió política, persecució antisemita o per mesures disciplinàries, milers de presoners van ser deportats entre 1941 i 1944 als camps de Djelfa (Algèria), Aurigny (illes anglonormandes), Auschwitz i Dachau, entre uns altres. Un total de 215 personis van morir a vernet d’Ariège, dels quins 152 descansen en el cementiri situada en l'extrem nord de l'antic recinte. La majoria són espanyols, russos, polonesos i italians. 

El cementiri és el principal lloc de record del camp, les instal·lacions del com no existeixen en el seu gran majoria. Es conserva l'estació ferroviària, on s'han penjat centenars d'imatges de deportats als camps nazis, i un vagó de tren dels emprats a les deportacions. Al petit poble de Vernet hi ha un petit museu sobre el camp i també es conserven els pilars d'entrada al recinte, el dipòsit d'aigua i els barracons dels guardes, avui reutilitzats.