Memento Park Les estàtues de la victòria Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Inaugurat el 27 de juny de 1993, en motiu del segon aniversari del final de l'ocupació de l'exèrcit roig, es va inaugurar al districte 22 de Budapest un parc d'estàtues de l'època soviètica, anomenat Memento Park. El parc aplega un total de 43 estàtues i monument retirats dels carrers i les places de la capital hongaresa un cop liquidat el règim prosoviètic. Una part de l'opinió pública recolzava l'opció de destruir aquest llegat vinculat a la dictadura però l'ajuntament ho va rebutjar i va decidir crear un parc temàtic d'estàtues situat a les afores de la ciutat.

Algunes dels monuments allotjats al Memento Park recorden episodis de la Guerra Civil Espanyola i de la Segona Guerra Mundial. En el primer cas trobem un espectacular monument dedicat a les voluntaris hongaresos, aproximadament 1.200, que es van allistar a les Brigades Internacionals durant la Guerra Civil Espanyola. Entre els voluntaris hongaresos hi havia molts comunistes, motiu pel qual durant la Guerra Freda el seu llegat fou magnificat per la propaganda prosoviètica amb l'objectiu d'enfortir la idea del proletariat internacional. El monument està format per la figura de les tres brigadistes construïdes en full de bronze al costat d'un bloc de pedra en el qual hi ha inscrits el nom de les batalles en les quals van lluitar els voluntaris hongaresos: 'Brunete, Belchite, Teruel, Extremadura, Lerida, Ebro y Cataluña'.

Una segona estàtua d'alt significació històrica representa un soldat soviètic durant la conquesta de Budapest al final de la Segona Guerra Mundial. L'estàtua de bronze, de sis metres d'alçada, armat i amb la bandera roja, formava part del monument a l'alliberament construït per ordre del Mariscal Voroshilov, comandant soviètic responsable de la presa de Budapest, al turó Gellért (Gellért Hill), un punt visible des de tota la ciutat. El model fou Vasili Ivanovich Golovcov, un soldat de l'Exèrcit Roig. El monument en forma d'obelisc es culminava amb una segona estàtua de 13 metres d'alçada d'una dona mostrant una branca de palma, símbol de llibertat. A la revolució d'Octubre de 1956, l'estàtua fou enderrocada però dos anys després fou reemplaçada per una còpia exacta de l'original. Acabada la dictadura es va decidir retirar l'estàtua del soldat i traslladar-la al Memento Park.

Tribut a Ostapenko

Vinculat al setge i conquesta de Budapest el desembre de 1944, també sobresurten dues estàtues de grans dimensions que representen a Miklos Steinmetz (1913-1944) i Ilia Afanasjevics Ostapenko. Els dos eren capitans de l'Exèrcit Roig, el primer d'ètnia hongaresa i el segon ucranià, que van ser enviats amb un ultimàtum a entregar als fascistes que defenien la ciutat. Tots dos, tanmateix, van perdre la vida durant la seva missió. Des del primer moment, la propaganda comunista suggerí que l'enviat havia estat deliberadament assassinat pels fascistes, tot i que realment morí a causa de foc amic. Les dues estàtues van ser erigides sobre grans pedestals en el lloc on van morir els enviats.

El parc acull també estàtues i busts regalats per altres països. Destaca, en aquest sentit, un bust de George Mihailov Dimitrov (1882-1946), primer ministre i secretari general del partit comunista a Bulgària. Any abans de dirigir el país un cop acabada la Segona Guerra Mundial, Dimitrov fou acusar pels nazis d'incendiar l'edifici berlinès del Reichstag el 9 de març de 1933.