La fortalesa de Brest Resistència heròica Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

La Fortalesa de Brest va ser construïda en la dècada de 1840 i principis de 1830 en el punt de trobada dels rius Bug i Mukhavyets. Durant la construcció, la ciutat sencera es va traslladar a una nova posició a dos quilòmetres de distància. L'església de Sant Nicolau va ser construïda en 1851-1876. Gran part d'ella va ser severament danyat durant la Segona Guerra Mundial.  El lloc ocupa més de quatre quilòmetres quadrats, encara que moltes de les defenses exteriors van ser danyats o destruïts durant les guerres del segle XX.

Al centre de la fortalssa hi ha una ciutadella, vinculada a tres illes artificials fortificades per caps de pont. Es tracta de la fortificació de Kobrin, Terespol i Volyn.
La fortalesa va ser capturada per l'exèrcit alemany en 1915 i després de la Primera Guerra Mundial es va mantenir dins de territori polonès. El 1930 es va convertir en una presó polonesa després de les eleccions de Brest. A l'any 1939 i en virtud del pacte entre l'Alemanya Nazi i la Unió Soviètica, la fortalesa va ser assignada a la Unió Soviètica. Es va guanyar el títol de Fortalesa Heroica pel coratge demostrat pels soldats soviètics quan van lluitar contra l'exèrcit de la Wehrmacht el 1941. Mentre els nazis van pendre la ciutat de Brest, el 90 per cent la qual va ser destruida, els dos regiments aquarterats a l'interior de la fortalesa van resistir fins a la mort. 

Per al poble de Bielorússia, la fortalesa de Brest segueix sent un famós símbol de la resistència soviètica durant la Segona Guerra Mundial.  La fortalesa no va ser reconstruïda al final de la guerra, sinó que es va convertir en un santuari als esdeveniments terribles i heroics que van tenir lloc allà. L'entrada de la fortalesa representa una gran estrella comunista tallada en un enorme bloc de formigó. Un locutor de ràdio infoma sobre les característiques de la invasió de l'exèrcit alemany.

Mentre es camina cap al centre de la fortalesa apareix un monument de grans dimensions anomenat 'Set', que representa a un soldat ferit tractant d'aconseguir unamica d'aigua del riu. El monument reflecteix la valentia dels últims soldats resistents que va defensar la fortalesa durant molts dies sense menjar ni aigua.

La part principal del memorial és la plaça de Cerimònies, presidit pel Museu de la Defensa de la fortalesa de Brest i les ruïnes del Palau Blanc. L'Obelisc de la Baioneta, de 100 metres d'alçada, es pot veure des de qualsevol part de la fortalesa, i està unit amb el monument Coratge per tres fileres de làpides. Només es coneixen els noms de 216 dels 850 defensors que hi van morir.

El monument Coratge, de 33,5 metres d'alçada, explica la història de l'heroica defensa de la fortalesa a través d'una sèrie d'escultures i una flama eterna.

A més, a dins de la fortalesa es troba l'emblemàtica Porta de Kholmsky, amb les seves parets cosides a trets de bales.

La fortalesa és fàcilment accessible a peu. Es tracta d'una caminada de 30 minuts des del centre de Brest.  D'altra banda hi ha un servei d'autobús cada hora des de la ciutat.