Memorial de guerra de Maarjamäe Mort al Bàltic Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

El memorial de guerra Maarjamäe s’erigeix a les afores de la capital d’Estònia, al costat mateix de la carretera de la platja de Pirita. En un origen, l’espai fou un cementiri militar aixecat per l’exèrcit alemany l’any 1941, quan defensava aquest front de guerra. Després de la guerra, totes les làpides alemanyes van ser retirades. A l’any 1960, el règim soviètic va decidir convertir l’indret en un memorial als soldats rusos. Aquell mateix any s’erigí una obelisc de grans dimensions en memòria dels soldats rusos morts a l’any 1918. La resta del complex actual, amb la seva monumental avinguda d’entrada, l’anfiteatre i les figures de ferro i formigó es van construir l’any 1975 com a momument als soldats soviètics morts durant la segona guerra mundial.

 

L’espai històric consta avui d’un cementiri militar alemany i del memorial soviètic. La reconstrucció del cementiri alemany fou inaugurada l’any 1998.Presideix aquest espai una gran creu de pedra de 5,5 metres d’alçada. En ordre alfabètic estan escrits els noms del 2.156 soldats morts amb la seva data de naixament i mort, i de totes les unitats de la Wehrmacht en les quals van combatre els soldats. Les làpides individuals no s’han pogut reconstruir, però l’espai del cementeri està marcat per 25 grups de tres creus.

 

L’espai històric esta cobert de gespa i rodejat de nombrosos arbres replantats que distorsionen la integritat del cementiri. La visita al cementiri és molt recomanable per a captar l’abast de l’ofensiva de l’exèrcit alemany dins les fronteres de la Unió Soviètica, i contemplar un dels monuments encara existents del passat comunista d’Estònia.