Museu de l'Ocupació de Letònia Una terra sotmesa per dos dictadors Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra (A.Caralt).-El museu de l’ocupació de Letònia és una visita imprescindible per a entendre el sofriment del poble letó durant 51 anys, entre 1940 i 1991, quan van estar sotmesos a la dominació del règim soviètic i el regim nazi. Inaugurat l’any 1993, el museu està situat al centre històric de Riga, en un edifici de l’època soviètica construit per a commemorar la lluita dels Fusilers Letons Roigs, una unitat que va donar suport Lenin i el seu govern entre 1917 i 1920. Un monument a ells s’erigeix en una gran plaça situada davant del museu.

Els objectes, fotografies, audiovisuals i documents exposats informen de manera extensa i precisa l’ocupació soferta per Letònia durant el segle XX a través de quatre èpoques: la primera ocupació soviètica (1940-1941), l’ocupació nazi (1941-1944/1945), la segona ocupació soviètica (1944/1945-1991) i la restauració de la independencia del país. L’impacte de l’opressió exercida pels dos règims totalitaris s’aprecia a través de memòries personals que relaten la persecució i la resistència a l’ocupant. També es mostra les condicions inhumanes de vida que van patir els exiliats al gulag siberià. Objectes personals d’alt valor simbòlic i històric permeten copsar l’horror viscut. Els textos explicatius es presenten en diversos idiomes, letó, anglès, alemany, rus i francès.

Una de les principals atraccions del museu és la reconstrucció d’una barraca del gulag, segons les indicacions d’antics presoners polítics que van patir l’exili. Un dels elements més desagradables del barracó és la ‘parasha’, un barril utilitzat coma lavabo. La seva pudor era esgarrifosa, i impregnava l’olor de les habitacions, la roba i el menjar. Un segon objecte esfereïdor és una màscara protectora elaborada en roba i utilitzada per protegir la cara des deportats al gulag per a poder suportar temperatures inferiors als 40 graus sota zero. La màscara que s’exposa fou elaborada als anys 50 del segle XX a la regió d’Amur i utilitzada pel presoner polític Karlis Argalis. El museu de l’ocupació exhibeix, a més, una valuosa mostra de cartells d’ambdós regims, 

El museu rep anualment la visita de 100.000 persones, dos terços dels quals estrangers. Els promotors del museu han previst una ambiciosa ampliació, que s'estima finalitzar l’any 2012. L’entrada al museu és lliure però s’accepten donacions.