El castell reial de Varsòvia Un símbol destruït Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Durant cinc dies, entre el 8 i el 13 de setembre de 1944, les tropes de Hitler van dinamitar de manera meticulosa i tram a tram el Castell Reial de Varsòvia (Zamek Królewski), ubicat a la plaça del castell, al nucli antic de la capital. Acabada la guerra, les seves ruïnes es va mantenir intactes durant molts anys ja que el nou govern comunista va considerar innecesària la reconstrucció del castell. Durant tots aquells anys, un estret fragment de maó de la façana de l’antic edifici anomenat ‘La finestra de Zeromski’ va trencar l’horitzó en un silenci acusador. 

A l’any 1971 es va crear un comitè de ciutadans per a la seva reconstrucció, iniciada a la mateixa dècada dels anys 70 gràcies als esforços de la societat civil polonesa i a les milers de donacions de polonesos d’arreu del món. Durant la reconstrucció del castell, que va finalitzar l’any 1984, hi van participar infinitat de voluntaris i es van utilitzar milers de fragments originals incorporats dins els murs tot i que l’estructura exterior de l’edfici és una reproducció. 

 

Les 300 habitacions es van completar amb mobles de l’època i obres d’art, en la seva gran majoria procedents d’altres edificis històrics de la ciutat. Avui en dia, bona part de l’edifici és un museu, que mostra com vivia la realesa segles enrera. 

 

Davant del castell, al bellmig de la triangular plaça del castell s’alça la columna de Segismundo III Vasa, un homenatge al rei que va traslladar la capital del país de Cracòvia a Varsòvia. Erigida l’any 1644, és el segon monument secular més antic de Polònia. Fou demolida pel nazis però l’estàtua va sobreviure i es va col·locar sobre una nova columna després de la guerra.