Umschlagplatz La porta de Treblinka Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra.- L'Umschlagplatz, nom de terrible record a Varsòvia, fou el punt a través del qual els habitants del gueto jueu de la ciutat van ser transportats en tren i assassinats al camp d'extermini de Treblinka. Inicialment, i abans de l'inici de la deportació massiva, anomenada Grossaktion, el 22 de juny de 1942 l'Umschlagplatz (punt de transferència) era l'àrea que separava el gueto de la part polonesa de la ciutat. Era l'únic punt oficial on els béns es podien transportar a dins i fora del gueto.

Quan els nazis van iniciar les deportacions massives, el punt de transferència es va convertir en lloc de reunió dels jueus del gueto que havien de ser deportats, Els jueus van ser detinguts en els carrers del gueto per a ser traslladat al punt de transferència, on van ser forçats a asseure's al terra del pati o al terra d'un edifici buit situat a l'indret tot esperant l'arribada dels trens. Homes de les SS, tropes d'Ucraïna i els països Bàltics, vigilaven l'operació.L'espai, d'uns 2.400 metres quadrats, acollia a vegades 10.000 jueus, sense pa ni aigua, durant 10 o 20 hores. Quan arribaven eren forçats a entrar entre 100 i 200 persones a cada vagó. Entre 2.000 i 13.500 persones eren deportats a diari a Treblinka. Passava menys de dues hores entre que arribaven els trens al camp d'extermini i els jueus eren assassinats a les càmeres de gas.

Del 22 de juliol al 21 de setembre van ser enviats a la mort 253.742 persones segons informes nazis, una xifra que fonts jueves eleven a 300.000. Els primers mesos de 1943 es van enviar milers d'habitants del gueto més a la mort i a camps de concentració.

El 1988 s'aixecà un monument creat per l'arquitecte Hanna Szmalenberg i l'escultor W?adys?aw Klamerus dedicat a commemorar els centenars de milers de jueus de Varsòvia deportats a la mort. Representa una petita plaça encerclada per un mur situada a prop de l'antiga plataforma de càrrega de deportats. En un dels murs hi ha esculpits en ordre alfabètic 400 noms de pila de persones deportades.Al costat s'hi pot llegut la següent inscripció: 'Along this paith of suffering and death over 300.000 jews were driven in 1942-1943 from Warsaw Ghetto to the gas chambers of the Nazi extermination camps'.

L'espai a l'aire lliure està situat al carrer Stawki, situat a l'extrem nord dels antics límits del gueto, i és obert a tothom. Al voltant del monument no hi ha rastre aparent de l'antiga via de ferrocarril. L'Umschalgplatz fou recreat a la excel·lent pel·lícula 'The Pianist' de Roman Polanski, en el moment en el qual la família del protagonista, Wladyslaw Szpilman (Adrian Brody), i ell mateix són conduïts a l'indret per a ser transports a Treblinka. Només el pianista aconsegueix salvar-se d'una mort segura gràcies a l'ajut d'un dels guardes.