L'Alçament de Varsòvia 63 dies d'heroisme, mort i destrucció Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

El Monument Aixecament de Varsòvia va ser inaugurada a la plaça Krasinski, un lloc d'intensos combats, l'1 d'agost de 1989. Va ser dissenyat pel professor Wincenty Kucma i l'arquitecte Jacek Budyna i es va erigir amb fons donats. Es compon de dos grups d'escultures, un mur commemoratiu, i un Centre d'insurgents. Un altre grup d'escultures, mostra l'atac dels insurgents i la unitat, i l'altre, l'èxode. El Monument és mantinguda per l'Associació dels insurgents de Varsòvia.

L'aixecament de Varsòvia contra l'ocupació alemanya va esclatar l'1 d'agost de 1944. Va ser iniciat per 23.000 soldats mal equipats de l'Exèrcit Nacional del Districte de Varsòvia sota el comandament del General Antonio Chrusciel, el nom en codi era 'Monter'. Altres unitats clandestines i ciutadans de Varsòvia es van unir als insurgents. Afirmant el seu control, estructures civils i militars sota el comandament del Govern polonès a Londres va començar a funcionar obertament, organitzant l'administració, els serveis mèdics i els equips de rescat. Una afluència massiva de voluntaris augmentar les files insurgents fins els 50.000 soldats. El que va començar com un brot entusiasta i espontani de lluita es va convertir en una lluita heroica de 63 dies per l'alliberament de la ciutat per les pròpies forces de l'Exèrcit Nacional, abans que l'Exèrcit Roig, les unitats ja havien arribat als afores del districte de Praga, entressin a la capital.

Per sufocar la insurrecció, els nazis van reforçar la seva guarnició local de 15.000 homes amb l'exèrcit, la policia, unitats especials de les SS i les unitats de la Luftwaffe. Algunes de les unitats posseïen una notòria reputació per la seva crueltat i atrocitats. La supremacia de l'equip militar alemany va ser aclaparadora. La força aèria, els panzer i l'artilleria van ser usats contra els fusells dels insurgents, pistoles, granades i bombes de gasolina. La superior tecnologia militar i la brutalitat van lluitar contra l'esperança i la ferma voluntat de lluitar pel control de la ciutat.

Lluitant valentament, els insurgents van prendre el centre de la ciutat amb el casc antic i el dic del Vístula, així com diversos altres districtes de Varsòvia, incloent Powi?le, Zoliborz, parts de Wola, Ochota, Mokotow i alguns altres llocs a Praga, encara que van fracassar en apoderar-se dels ponts i de l'aeroport de Okecie. Van tenir èxit en la captura d'algunes armes i municions alemanyes, i alguns grups d'insurgents van anar a un bosc proper a Varsòvia per continuar la seva lluita des d'allà. A continuació, vulnerant totes les expectatives, l'Exèrcit Roig es va mantenir en les seves posicions als afores de Varsòvia i es va negar a ajudar els insurgents.

Després de tres dies de combats les forces alemanyes van prendre la iniciativa amb el llançament d'atacs dels panzers i Stukas. Així van començar a destruir els bastions dels insurgents. Com a represàlia per la insurrecció, els nazis van iniciar un programa d'extermini massiu dirigit a la població civil de Varsòvia. Aviat, la ciutat es va convertir en un infern i la resistència va començar a afeblir progressivament en els bastions dels insurgents.

El 14 de setembre, l'exèrcit polonès, que formava part de l'Exèrcit Roig, va entrar al Districte de l'Est de Praga de Varsòvia. Els seus dos batallons es van unir als insurgents i van lluitar al seu costat en l'àrea de Czerniakow, però tots els intents de prendre el pont en els districtes de Powi?le i Zoliborz fracassar. Amb una greu carestia d'aliments i municions i debilitat per la negativa de l'Exèrcit Roig a cooperar, el Comandant en Cap de l'Exèrcit Nacional, el general Tadeusz 'Bor' Komorowski es va rendir el 2 d'octubre de 1944. Els insurgents es van convertir en presoners de guerra i la població va ser deportat, alguns en camps de treball i concentració. La ciutat abandonada va ser saquejada, destruïda i cremada, i el casc antic, amb la seva bella arquitectura, va ser arrasat.

Més de 40 mil insurgents polonesos i al voltant de 180 milers de civils van morir o van resultar ferits. Un gran nombre de pilots aliats també van ser assassinats. Al costat alemany, s'estima que 25.000 soldats van ser assassinats, ferits o desapareguts en acció.