Museu dels judicis de Nuremberg El judici i la forca Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

El mes de novembre de 2010 la ciutat de Nuremberg inaugurà la primera exhibició permanent sobre el judici internacional contra el règim nazi celebrat entre els anys 1945 i 1946. L’exposició memorial dels Judicis de Nuremberg s’ubica en el mateix edifici on es van celebrar els històrics judicis, el Palau de Justícia. A banda de l’exposició permanent, el visitant pot accedir a la sala número 600 del jutjat, escenari d’aquest trascendent aconteixement mundial.

La visita es pot iniciar a la tercera planta del tram de l’edific obert al públic. Aquí s’ubica l’exposició permanent, que ofereix una descripció minuciosa del desenvolupament del judici i de tots els seus actors: acusats, fiscals, advocats defensors, jutges, testimonis i periodistes. La mostra es complemtenta amb imatge de vídeo del judici i alguns objectes originals utilitzats durant el procés, com dos bancs originals on s’hi van asseure els membres de la cúpula nazi acusats, una capsa de l’exèrcit nord-americà que transportà documents reveladors emprats als judici i l’armari de control elèctric de la sala 600, entre d’altres. Al centre de l’espai expositiu hi ha grabada al terra la disposició dins la sala 600 de tots els protagonistes durant el judici.

La mostra també ofereix una descripció, molt més breu, dels judicis contra la cúpula del règim militar de Japó, i dels 12 judicis sectorials celebrats a Alemanya entre els anys 1946 i 1949 . Una sala de projecció tanca l’espai expositiu. En aquesta sala es pot escoltar un discurs emocionat d’un supervivent de l’equip judicial dels Estats Units.

Des del museu, a més, es pot observar la sala 600, situada a la segona planta de l’edifici. La sala és visitable sempre i quan no s’hi celebri un judici. Malgrat que l’espai fou àmpliament modificat per a celebrar-hi el judici i s’ha adaptat a les exigències actuals de la judicatura, la seva visita és imprescindible.

Els aliats van escollir el Palau de Justícia per a celebrar-hi els judicis pel seu bon estat de conservació, les seves grans dimensions -530 despatxos i 80 sales judicials- i sobretot per la seva connexió directa a una presó. Aquest fet fou clau donada la preocupació dels aliats de possibles atemptats o intents de fuga. La presó, on van estar alguns dels homes més poderosos de la cúpula nazi i on es va suicidar Hermann Göring hores abans de ser executat no està oberta al públic.

En el judici principal de Nurember van ser jutjats 22 homes, un d’ells en absència, Martin Bormann. Del total, els jutges van decretar 12 penes de mort a la forca, 3 cadenes perpètues, dos penes a 20 anys de presó, una a 15 anys, una a 10 anys i tres absolucions. Fou la primera vegada que representants d’un estat van haver de respondre davant de la justícia internacional per crims de guerra i crims contra la humanitat. Els judicis de Nurember van posar permetre desenvolupar una la llei criminal internacional.