Bendler Block El museu de la resistència alemanya Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra (A.Caralt).-El Bendler Block és un complex d’edificis històrics ubicat al barri de Berlín-Mitte, en una zona molt propera al barri diplomàtic. Seu de l’estat major de la Wehrmacht, dels estats majors dels exèrcits de terra, la marina i la força àeria i dels serveis d’intel·ligència alemana, part del complex del Bendler Block és avui el centre memorial de la resistència alemanya, una exhaustiva exposició inaugurada el 1989 amb més de 5.000 fotografies i documents que expliquen els motius, accions, objectius de persones i organitzacions involucrades en la resistència interna al Nacional Socialisme, un dels fenomens pocs coneguts de la Segona Guerra Mundial.

El Bendler Block és un espai perfecte per acollir un centre memorial sobre la resistència ja que fou aquí on es generà la conspiració militar per assassinar Hitler l’any 1944, l’anomenada ‘Operacío Valkyrien’ que es culminà amb l’attemptat fracassat executat pel coronel Claus Shenck Graf von Stauffenberg (1907-1944) el 20 de juliol al quarter general camuflat de la Guarida de Llop, prop de Rastenburg a Prussia Oriental.

La conspiració militar és, de fet, el nucli del centre memorial ja que a banda de documentar de manera minuciosa tota la conspiració el propi edifici fou escenari privilegiat dels esdeveniment immediatament posteriors a l’atemptat. I és que la mateixa nit del 20 de juliol, i un cop Stauffemberg havia retornar a Berlin, la cúpula nazi encapçalada pel ministre Goebbels descobrí la conspiració i executà al mateix pati del Bendler Block a Stauffenberg, el seu ajudant Werner von Haeften, Mertz von Quirnheim, i el general Friedrich Olbricht com a màxims responsables de l’intent d’assassinat. El general Ludwick Beck es va suicidar a l’interior de l’edifici mentre que el coronel Henning von Tresckow també es treia la vida al front oriental. En total més de 600 persones van ser arrestades i 110 executades, moltes d’elles a la presó de Plötzensee. Les fotografies dels executats ocupen tota una paret, convertint-se en un dels espais més emotius del centre memorial.

Avui el pati on van ser executats els militats és un espai commemoratiu que homenatja aquests homes. A l’any 1953, es celebrà una cerimònia de commemoració on es col·locà l’estàtua a escala humana d’un home jove nu amb els bracos creuat tal i com si estiguessin lligats amb una corda. Una placa a la paret del pati recorda l’execució. A l’interior del centre memorial una placa amb una fotografia de Beck assenyala el punt on es suicidar. A més, es conserva el despatx d’Stauffenberg amb el mobiliari original.

L’interior del centre memorial requereix d’una visita prolongada per a poder comprendre la complexitat i diversitat dels diverses moviments de resistència. La mostra s’inicià amb un repàs històric del succesos que van conduir a l’ascens del NSDAP al poder. A partir de llavors, l’exposició desgrana els diversos moviments de resistència. Entre elles, la resistència de persones i grups de creences protestants i catòliques, de grups d’extrema esquerra, de la classe treballadora, de jueus, persones d’ètnia gitana, la generada en el món de les arts i la ciència, la resistència militar, la dels intelectuals del cercle de Kreisau, del grup d’estudiants muniques de La Rosa Blanca, del presoners als camps de concentració nazis, i la resistència del fuster Georg Elser que atemptà contra Hitler el novembre de 1939.

Les explicacions estan únicament en llengua alemanya però el centre ofereix audioguies en anglès amb informació de cadascuna de les sales.