Felderrnhalle 'I vosaltres vau triomfar després de tot' Bookmark and Share
Fonts consultades
- 'Munich 1933-1945' Maik Kolpleck
- Informació pròpia diarideguerra.com

La històrica i majestuosa plaça muniquesa d’Odeonsplatz està dominada per la silueta de dos edificis, l’impressionant esglèsia barroca de Theatinerkirche St Kajetan i el Felderrnhalle, una rèplica exacta de la renaixentista llotja de la plaça Vecchio de Firenze. Construit a mitjans del segle XIX, la llotja acull estàtues d’herois militars anteriors al segle XX.

L’estreta vinculació d’aquest commemoratiu amb el règim nazi neix l’any 1923 durant el ‘Pusch de la Cervesseria’ protagonitzat per Hitler i els seus patidaris. El 8 de novembre, Hitler va irrompre un miting polític presidit per Gustav von Kahr a la cervesseria Bürgerbräukeller, avui desaperaguda. Allí va declarar l’abolició deld governs federal i bavarés i proclamà la constitució d’un ‘govern nacional alemany provisional’. Kahr, els caps de l’exèrcit i la policia no hi van donar-hi suport. L’endemà, el líder nazi i els seus homes van marxar cap a peu fortament armats fins al centre de la ciutat. A Odeonsplatz, al costat mateix del Feldherrnhalle, la policia bàvara els va aturar i va obrir foc. 16 nazis i quatre policies van morir.

Quan Hitler arribà al poder 10 anys més tard el Feldherrnhalle es va convertir en un santuari nacional del moviment nazi. Un lloc sagrat on cada any els ‘antics combatents’ hi retornaven cada any per a commemorar la marxa. Al lateral dret de l’edifici, a l’alçada del carrer Residenzstrasse, el règim va erigir una placa de grans dimensions coronada peruna esvàstica i l’àliga nazi amb el nom dels 16 ‘Màrtirs del Moviment’Blood Witnesses of the movement’ i un inscripció on es podia llegir’ I vosaltres vau triomfar després de tot’. ‘And you have triumphed after all’. A sota, una segona placa de molts menors dimensions recordava els quatre polícies morts. Dos guàrdies de les SS custodiaven l’espai dia i nit.

El 8 de novembre de 1935, 12è aniversari del cop d’estat fracassat, els cossos dels 16 nazis morts van ser exhumats i conduits de manera cerimonosia fins a ‘Temples de l’Honor’, dos edificis de nova construccío eirigits a l’emblemàtica i propera Königsplatz. 

El 3 de maig de 1945, l’exècit nord-americà desmantellà el monument nazi de Felderrnhalle i el va fondre.

Entre 1933 i 1945, tots els ciutadans que creauven Residenzstrasse tenien l’obligació de saludar amb el braç dret alçat davatn del monument. La única forma d’evitar la sautació nazi era trnasitar per un passatge proper, el Viscardigasse, també anomenat ‘Shirkers’ Alley’. L’any 1998 l’artista Bruno Wank va col·locar llambordins de bronze en aquest passatge per a rememorar el camí per evitar la salutació.