Führerbau L'escenari del Pacte de Múnic Bookmark and Share
Fonts consultades
- 'Munich 1933-1945' Maik Kolpleck
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra.-El quarter general de Hitler a Munich, el lloc on va signar el vergonyós Pacte de Munich per a les potències aliades l’any 1938 és avui l’Acadèmia de Música de Munich. Dissenyat pel primer arquitecte de Hitler, Paul Ludwig Troost (1878-1934) i els seus deixebles, l’anomenat Fuhrerbau és una enorme edifici neoclàssic de granit ubicat al costat mateix de la Königsplatz, plaça d’inspiració clàssica construida al segle XIX al centre de la ciutat. El Fuhrerbau fou construit eltre 1933 i 1937 dins la renovació urbanística de la plaça i els seus voltant per a convertir-ho en el districte del partit nazi.

La construcció fou inaugurada l’any 1937 coincidint amb la visita d’estat del dictador italà Benito Mussolini al III Reich. L’oficina de Hitler amb el seu balcó estaven ubicats a la primera planta de l’edifici.

El 30 de setembre de 1938, el Fuherbau va acollir la signatura del Pacte de Munich, que permetia als nazis apropiar-se de la regió txecoslavaca dels Sudets, de parla alemanya. El pacte fou signat pel primer ministre francès, Edouard Daladier, i el primer ministre britànic, Neville Chamberlain amb l’esperança de satisfer les demandes nazis i evitar una guerra oberta. A més de suposar una derrota diplomàtica de primer ordre i una claudicació als dos règims dictatorials per part de França i Anglaterra, el pacte significa de facto la defunció de la República Espanyola, en plena guerra civil contra les tropes franquistes, i que esperaven un posicionament belligerant de les dues potències occidentals contra els grans aliats de Franco, el III Reich i l’Itàlia de Mussolini. Un any després del pacte, Hitler envairia Polònia i dos anys mes tard atacaria França i Anglaterra.

El Fuherbau va sobreviure a la guerra amb alguns danys a la seva estructura. Al 1948 es va convertir en la Casa d’Amèrica, America House, on els ciutadans aprenien els valors de la democràcia occidental Les dues àguiles nazi que presidien la façana del edifici van ser reemplaçades per àguiles nord-americanes.

Avui, l’edifici és la seu de l’Acadèmia de Música. Demanant permís al recepcionista es pot visitar les escalinates de l’edifici i recòrrer els passadissos de l’acàdemia, amb la remor del so de la música clàssica dels estudiants.

Al mateix carrer, que en aquest tram s’anomena Meiserstrasse, concretament al número 10, s’alça un edifici de proporcions idèntiques al Fuhrerbau. Es tracta de l’edifici de l’administració del partit nazi NSDAP. Un túnel de 105 metres de llargada connectava els dos edificis. Avui l’antic edifici del NSDAP és a la seu de l’Institut Central per la Història de l’Art i el Museu de Statue Replicas.

Entre els dos immensos i granítics edificis, s’erigí entre 1935 i 1945 dos petits edificis de molt menr dimensio anomenats Temples de l’Honor, que va allotjar al seu interior els taüts dels 16 nazis morts durant el putsch de 1923.