La sinagoga de Dresden Un temple destruït Bookmark and Share
Fonts consultades
- Informació pròpia diarideguerra.com

Diari de Guerra (A.Caralt).-La comunitat jueva de Dresden va inaugurar el 1840 una sinagoga, la 'Alte Synagoge' al costat mateix del barroc nucli antic de la ciutat. Amb anteriorment, la comunitat no se li havia permès erigir un temple i havia hagut d'oferir els oficis religiosos en capelles privades. El temple fou dissenyat per l'arquitecte Gottfried Semper (1803-1879), motiu pel qual també se l'anomenà 'Semper Synagoge'. El temple es convertí en el centre de la vida religiosa dels jueus de la ciutat.

Durant la Kristallnacht, la Nit dels Vidres Trencats, del 9 al 10 de novembre de 1938, el temple fou incendiat pels militants nazis.Els bombers només van poder evitar que el foc s'estengués a altres edificis. Les runes de l'edifici van ser enderrocades aquell mateix any. Algunes de les pedres del temple van ser utilitzades per a la construcció de carreteres. La comunitat jueva fou obligada a finançar el cost de l'enderrocament. El bomber Alfred Neugebauer va poder rescatar una estrella de David, que avui s'ha incorporat al nou temple.

L'any 1975 s'erigí un monument commemoratiu en record a la destrucció de la sinagoga en el mateix lloc. La construcció d'una carretera de grans dimensions que connectava el nucli antic 'Alstadt' amb la ciutat situada al marge esquerre del riu 'Neustadt' modificà de manera severa la finca on s'havia erigit el temple. Tot i això, l'any 2001 s'inaugurà a pocs metres del monument el nou complex religiós de la comunitat jueva de Dresden, format per dos edificis en forma de cub, un d'ells la sinagoga, units per un pati central. Diverses inscripcions en el mur del pati recorden que fins 1933 vivien uns 5.000 jueus a la ciutat, que van ser expulsats o assassinats pels nazis en els següents anys.

Un any més tard de la inauguració, el complex aconseguí el premi a l'Edifici Europeu de 2002.