La cerveseria Bürgenbraukeller Elser atempta contra Hitler Bookmark and Share
Fonts consultades
- 'Munich 1933-1945' Maik Kolpleck
- Informació pròpia diarideguerra.com

Una cerveseria de Munich ha passat a la història del moviment nacionalsocialista, tot i que fou enderrocada ara fa molts anys, el 1979. Es tracta de la Burgenbräukeller, escenari central de l’intent de cop d’estat de 1923, l’anomenat ‘Putsch de la Cerveseria’ i, 16 anys després, de l’atemptat comès per George Elser, fuster de professió contra Hitler durant l’acte nazi anual de celebració del cop d’estat. Un plafó instal·lat lel 1989 en un punt del complex del GEMA ( Gesellschaft für musikalische Vervielfältigungsrechte -Society for Musical Perfoming and Mechanical Reproductions Rights-) recorda l’atemptat fracassat d’Elser i que la cervesseria s'ubicava aquí. El complex està ubicat al barri de Haidhausen, prop del riu Isar.

Elser planejava l’atemptat des de la tardor de 1938 amb l’objectiu d’evitar l'inici de la guerra. Al novembre d’aquell mateix any assistí a l’acte de commemoració anual del putsch i comprovà que la sala no estava vigilada. L’any següent i durant més de 30 nits, Elser visità la cervesseria per a preparar l'atemptat.

La bomba de rellotgeria que col·locà en un dels pilars de la cerveseria va explotar, com estava planejat, a les 21:20 hores del 8 de novembre de 1939. Va matar 8 persones i en va ferir unes 60 més. Hitler escapà il·lès per només pocs minuts ja que el tradicional discurs que pronunciava cada any fou molt més curt que en altres ocasions i marxà ràpidament cap a Berlin.

Assassinat a Dachau

Elser intentà fugir cap a Suïssa però fou detingut a causa dels sospitosos objectes que portava a les butxaques. Després de dies d’interrogació, Elser va confesar. El règim no va creure que actués en solitari i acusà els serveis secrets britànics. El presoner fou traslladat al camp de concentració de Saschenhausen i a principis de 1943 al camp de concentració de Dachau. Allí fou empresonat en règim d’estricte confinament en solitari tot i que li van donar tres celes. El 9 d’abril de 1945, poques setmanes abans de la rendició incondicional del III Reich, fou afusellat al crematori de Dachau. El museu del camp recorda avui el pas d’Elser pel camp de concentració amb una placa commemorativa a l’interior d’una de les cel·les que va ocupar.