Exposició permanent la Trinxera Una peça de col·leccionista Bookmark and Share
Fonts consultades
- Hemeroteca Diari de Tarragona
- Informació pròpia diarideguerra.com

A pocs metres del centre d’interpretació 115 Dies de Corbera d’Ebre, el col·leccionista local Pere Sanz inaugurà l’any 2005 un museu privat amb part del seu enorme fons de 3.000 peces de la guerra civil espanyola. El museu ofereix una mostra completa i seleccionada de l’armament utilitzat durant la guerra, fusells, granades, bales, morters, obusos o bombes d’aviació. També es molt rellevant la seva mostra de més d’una desena de maniquins vestits amb uniformes d’unitats dels dos exèrcits. La mostra es complementa amb una exhibició de cascs, insígnies, sistemes de comunicació, càmeres antigues, fulls de propaganda, estendards, plats per a menjar personalitzats pels soldats o llaunes de sardines, un dels aliments principals de la dieta dels combatents.

Una de les peces estrella peça del museu és una bateria antiaèria Oerlikon de 20 mil·límetres. L’exèrcit republicà va disposar durant la guerra civil d’un centenar d’aquestes bateries dissenyades per l’alemany R.Becker l’any 1914 i fabricades per l’empresa suïssa W.M.Oerlikon. També destaca part del fusellatge d'un avió republicà abatut, model Katyuska.

 

Una botiga amb productes agrícoles del poble, llibres sobre el conflicte o quadres amb fotografies del pobles o proclames d’ambdós bàndols completen l’oferta. Bona part del material mostra a través d’una quinzena de vitrines.

 

El museu, que s'ha completat amb cinc vitrines noves de material bèl·lic, disposa de totes les au- toritzacions i obre les seves portes en funció de la demanda. Els visi- tants, en cas de trobar tancat l'espai, poden avisar per telèfon mò- bil a Sanz, disposat a oferir visites guiades a les persones interessades

 

 

L'Entrevista

Entrevista d’Andreu Caralt al Diari de Tarragona publicada el dia 22 de febrer de 2009 a Pere Sanz.

 

‘Abans trobàvem de tot, he recollit moltíssims artefactes’

 

Pere Sanz, amb 52 anys, és un dels col·leccionistes de material bèl·lic de la batalla de l’Ebre més experimentats de la Terra Alta. Part del seu extens fons està exposat de manera permanent al museu La Trinxera, ubicat a Corbera i de la seva propietat.

 

.-Durant quants anys s’ha dedicat a buscar artefactes de la Guerra Civil?

.

-Com a mínim, 20 anys. Jo i altres no ho fèiem per diners, sinó per la nostra afició al col·leccionisme. Jo he conegut col·leccionistes de tot Espanya. Anys enrere, celebràvem reunions els caps de semana on ens intercanviàvem I veníem material.

 

.-És un negoci?

 

.-No. Que jo sàpiga a la comarca ningú s’ho ha plantejat com un negoci.

 

.-Ara fa 20anys,què es podia trobar als camps de la Terra Alta?


.-De tot. La gent et donava molt material sense haver-lo de buscar. Un pagès t’oferia cascs, baionetes... I quan ho feia,no li donava més importància. A l’inici es trobaven artefactes a la mateixa superfície. Quan van aparèixer els detectors de metall, va venir molta més gent a buscar restes. Ara,ha arribat un moment en què ja es troben poques coses.

 

.-Poques coses?


.-Restes de metralla, llaunes...Avui,tots  els racons estan molt i molt buscats. Els projectils es podrien trobar si, per exemple, les màquines actuessin en un camp de conreu.

 

.-Quantes peces ha recollit?


.-No ho sé, moltíssimes, és incalculable. Al meu museu tinc una petita mostra:bombes d’aviació, projectils antiaeris, morters de tots els calibres, granades... tots desactivats.–A. C. G.