Segona Guerra Mundial
Ara mateix no hi ha cap esdeveniment programat
Guerra Civil Espanyola
Ara mateix no hi ha cap esdeveniment programat
Guerra Civil a Catalunya
Ara mateix no hi ha cap esdeveniment programat
Agenda
(CAT) “El viatge de l’oreneta” Homenatge a Josefina Piquet a BCN
dimecres, 8 d'octubre de 2014 a les 19:00 h.

Memorial Democràtic.- El Memorial Democràtic organitza el 8 d'octubre, a les 19.00 hores, a l'Auditori de Barcelona l’acte “El viatge de l’oreneta. El compromís amb la memòria i els valors democràtics”. L'acte està estructurat en cinc moments fonamentals de la vida de Josefina Piquet: ‘la República’, ‘la Guerra’, ‘l’Exili’, ‘el Silenci’ i ‘la Paraula’. Cadascun consta d’un breu audiovisual de Daniel Lagartofernández, uns parlaments i música escollida especialment per la seva família i interpretada per Cristina Ruiz (veu), Blai Navarro (acordió), Francesca Maria Asensio (violí) i Xavier Sanchez (contrabaix).

Alguns dels participants són Llum Ventura, de l’associació Dones del 36; Pelai Pagès, historiador; Elionor Sellés, membre de l’Associació Historaula; Joan Pi i Cabanes, testimoni; Anna Miñarro, membre de la Fundació Congrés Català de Salut Mental; Pere Basté, membre del Consell dels Savis del Museu d’Història de Catalunya; Françoise, la seva amiga des de la infantesa, i familiars i amics.

L’homenatge és un reconeixement a totes les persones que van patir l’exili de 1939, tot just fa 75 anys, i que ens han deixat el seu testimoni com a compromís i respecte cap a les generacions posteriors, perquè coneguin les seves experiències i el missatge pedagògic implícit de rebuig a la guerra i a les agressions.

Es tracta d’un acte d’homenatge obert al públic. Cal confirmació prèvia al telèfon 936 347 360 o al correu electrònic eblasi@gencat.cat.

La Nena del 36
Josefina Piquet, coneguda com “la Nena del 36”, va néixer l’any 1934 a Sarrià i provenia d’una família de classe mitjana de Barcelona. El seu pare era sindicalista i militant de la CNT i se’n va anar al front. La seva mare i ella van fugir mesos després a Figueres, on va viure nombrosos bombardejos fins al punt de sobreviure després de quedar sepultada. Van fugir aleshores a França, on van residir durant més d’una dècada. Amb 10 anys ja havia viscut experiències que li van marcar la vida.

Després d’anys de silenciar la seva història, el 1997 va començar a treballar per recuperar la memòria històrica dels exiliats catalans durant la Guerra Civil. Va ser així com es va unir al Consell dels Savis del Museu d’Història de Catalunya, un grup persones grans, voluntàries del Museu que, juntament amb alumnes i docents, comparteixen les seves experiències. En la seva trajectòria destaquen la difusió del seu testimoni de la Guerra Civil espanyola i el posterior exili a França.

Va formar part de l’associació Dones del 36, una agrupació que va guanyar el Premi 8 de març Maria Aurèlia Capmany i que es va dissoldre l’any 2006 per l’edat avançada de les seves integrants. Malgrat la desaparició de l’associació, Josefina Piquet va continuar amb la seva tasca de sensibilització social.
Piquet va morir als 78 anys, després d’haver difós la seva història en llibres, en entrevistes i en més de 400 xerrades per a 25.000 estudiants, amb la memòria fresca, i amb desenes d’arxivadors plens de documentació. Tot i que no va poder lliurar el seu llegat a l’Arxiu Històric de Catalunya per tal que es preservés, la seva família ho va fer per ella.